Striktare restriktioner i Sverige - vad händer med utbytesstudenterna?

Trots den ökade smittspridningen och hårdare restriktioner är Stockholms universitet i nuläget fortfarande öppet. Men vad händer egentligen om det blir en nedstängning som det blev i våras och studieformen drastiskt ändras? De studenter som kanske blir mest påverkade av den osäkra situationen är de som måste ansöka om eller förlänga sitt uppehållstillstånd för studier i Sverige. Vilka hinder riskerar de att stöta på, och vad gäller för de svenska studenter som vill studera utomlands inom den närmsta framtiden?

FOTO: Felix Lidéri

#studietid har intervjuat med Anki Östlund Farrants, prefekt på institutionen för biologisk grundutbildning, BIG, för att höra hur höstterminen har gått hittills, hur de i dagsläget planerar vårterminen samt hur hon ser på eventuella utmaningar som utländska studenter kan stöta på. Under hösten har BIG arbetat för att deras studenter ska ha möjlighet att komma till campus för att genomföra moment som laborationer och seminarier. Hon berättar att de planerar att fortsätta våren som de planerat hösten, med blandad studieform och covid-19-säker laboration och fältundervisning.

– Vi har haft labbar, seminarier och vissa föreläsningar på plats och vi har inte sett någon smittspridning i en undervisningssituation, hittills verkar vi ha klarat det här ganska bra. Vi har fortsatt försökt att hålla avstånd och följt folkhälsomyndighetens rekommendationer och om vi fortsätter så här, då tror jag att det inte blir någon större nedstängning av universitetet.

Trots detta har det under hösten funnits tillfällen där man beslutat att ändra om från campus- till distansstudier igen, något som kan hända under våren också. I situationen som vi befinner oss nu går det inte att veta hur saker och ting kommer utvecklas, menar Anki Östlund Farrants

– Det vi sett nu med den ökade smittspridningen här i Stockholm är att vissa kursansvariga under hösten känt att de måste organisera om när det kommer till labbar, och gått från campus till distans samt erbjuda ersättningsuppgifter så vi uppnår alla lärandemål. Detta har varit aktuellt särskilt på grundkurserna där grupperna är större. Sånt kan ju hända under vårterminen också, att man måste ställa om då man ser att det inte funkar, säger Anki Östlund Farrants.

Enligt Anki Östlund Farrants kommer det krävas att universitetet stänger ned som det gjorde i våras för att deras institution ska gå över helt till distansundervisning igen. Det är en fråga om kvalitet, menar hon. 

FOTO: Privat

“När vi pratar om utbytesstudenter så handlar det framförallt om påbyggnadskurser och masterskurser, och hos oss är de ett litet antal studenter. Vissa kurser har därför varit helt på campus nu i höst om inte lärare, till exempel de som vi lånar in från andra universitet, av någon anledning inte har haft möjlighet att undervisa på campus”

Anki Östlund Farrants, Prefekt på institutionen för biologisk grundutbildning, BIG

– Dels är det upp till varje kursansvarig vilken läroform som fungerar på den specifika kursen i relation till de allmänna råden. Men eftersom labbarna är så viktiga handlar det i huvudsak om att ett beslut om att hela universitetet skulle stänga, annars kommer vi fortsätta med en blandad läroform.

Institutionen har under hösten mottagit utländska studenter och eftersom grupperna är relativt små har flera haft möjlighet att spendera mycket av sin undervisning på campus.

– När vi pratar om utbytesstudenter så handlar det framförallt om påbyggnadskurser och masterskurser, och hos oss är de ett litet antal studenter. Vissa kurser har därför varit helt på campus nu i höst om inte lärare, till exempel de som vi lånar in från andra universitet, av någon anledning inte har haft möjlighet att undervisa på campus.

I början av sommaren i år informerade Migrationsverket att de kunde bevilja uppehållstillstånd för de studenter vars undervisning består av över 50 procent studier på campus under deras utbildningsperiod. Enligt Anki Östlund Farrants finns det dock vissa frågetecken kring vad som händer med studenter som redan fått uppehållstillstånd i Sverige om läroformen på kurserna ändras.

– Dagsläget gör ju att vi måste ändra saker ganska snabbt inpå. Vi har anmält när vi uppdaterat läroform till migrationsverket under hösten, exempelvis har en masterskurs gått över på distans, men jag förstår inte vad konsekvenserna blir för studenterna när vi gör så. Jag tycker det står lite otydligt på migrationsverkets hemsida och vi har inte fått något svar från migrationsverket efter vi anmält ändrad studieform.

Migrationsverket har under höstterminen arbetat med en lista sammanställd av Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF. Syftet med listan, som uppdateras löpande under terminen, är att effektivisera arbetet för handläggarna i sin bedömning i kring uppehållstillstånd för studier i Sverige. Det är till denna lista institutionerna anmäler sin planerade studieform för kurser som är relevanta för utländska studenter och det finns numera en lista även för vårterminen.

Markus Filipsson, processledare på Migrationsverket förklarar att Migrationsverket inser svårigheten med att ha 100 procent på campus och att läget snabbt kan ändras åt båda hållen på grund av rådande pandemi man har därför gjort ett undantag genom att i nuläget godkänna över 50 procent närvaro.

– När det gäller själva pandemin får vi anta att det kommer se ut ungefär som det gjort under höstterminen med de begränsningar det kan innebära. Migrationsverket har fastställt internt att samma undantag gällande distansstudier kommer att finnas även för vårterminen som det som funnits under höstterminen. Det innebär fortsatt att över 50 procent av utbildningen behöver vara på campus för att den studerande ska kunna få ett uppehållstillstånd.

Markus Filipsson menar att det kan vara lättare för studenter att söka uppehållstillstånd inför vårterminen eftersom de får in färre ansökningar.  

– Under vårterminen brukar vi ha betydligt färre ansökningar jämfört med höstterminen, vilket potentiellt kan ge bättre förutsättningar för sökande att få tid på till exempel utlandsmyndigheter för de som behöver det, säger han. 

FOTO: Patrick Wik Torsson

“Under vårterminen brukar vi ha betydligt färre ansökningar jämfört med höstterminen, vilket potentiellt kan ge bättre förutsättningar för sökande att få tid på till exempel utlandsmyndigheter för de som behöver det”

Markus Filipsson, Processledare på Migrationsverket

Men löper de studenter som redan fått uppehållstillstånd någon risk att få problem ifall de i slutändan inte uppnått över 50 procent campusundervisning? Enligt Markus Filipsson saknas det lagstöd för att återkalla ett tillstånd med hänvisning till att studenten blivit tvungen att studera på distans.

– Studenter som redan fått uppehållstillstånd följs upp genom att lärosätena rapporterar eventuella avbrott i studierna till oss, det är förordningsstyrt. Men när det gäller distansstudier så är inte det ett direkt avbrott i studierna och det finns inte heller något krav att lärosätena ska rapportera en övergång till distansstudier till oss i enskilda ärenden, säger han.

Handläggarna på Migrationsverket utgår från läget vid prövningstillfället när beslut tas och för dem är det inte relevant om det i slutändan visar sig att studenten inte uppnått över 50 procent campusstudier. Det handlar om en kalkylerad risk, menar Markus Filipsson.

– Utifrån det exceptionella läget så är det en kalkylerad risk att det inte blir så som det var förväntat. Alla krav för uppehållstillstånd bedöms på det sättet. Vi kan inte heller veta om till exempel försörjningen kommer vara ordnad under hela perioden. Vi har att utgå från aktuell status vid prövningstillfället, skriver Markus Filipsson i ett mejl till #studietid vid ett senare tillfälle.

Åsa Petri, sektionschef vid Studentavdelningen för Sektionen för studie- och karriärvägledning och internationell mobilitet vid Stockholms universitet, berättar om hur SU resonerar kring eventuella svårigheter utbytesstudenter har till följd av pandemin.

– Det är såklart en jätteutmaning just nu, det är flera delar i detta som ligger utanför universitetets kontroll, till exempel smittspridning och olika former av reserestriktioner, som sätter käppar i hjulet för studenter att resa till andra länder för att studera eller göra praktik.

I relation till Migrationsverkets riktlinjer kring studieform har universitetets beslut kring studieform en betydande roll både för studenters möjlighet att komma hit men även för de som ansöker om förlängt uppehållstillstånd, menar Åsa Petri.

– Universitetets egna beslut blir därmed en väldigt avgörande fråga för de berörda. Bedriver vi undervisningen mestadels online kommer de här studenterna inte få uppehållstillstånd. En majoritet av undervisningen som ges på SU just nu är online och det har inte bara inneburit problem för utbytesstudenter som ska påbörja sina studier nu, utan det påverkar också dem som ska börja sitt andra år och som redan är i Sverige. De kan få problem att få sitt uppehållstillstånd förlängt om deras utbildningar till största del bedrivs online, säger hon.

Svenska studenter som vill studera utomlands just stöter också på hinder. Eftersom man vill undvika det kaos som uppstod i våras uppmuntrar Anki Östlund Farrants sina studenter att tänka igenom sitt beslut ordentligt.  

– Vi har också varit lite mer restriktiva när det kommer till svenska studenter som vill åka utomlands från oss och det är ju mest eftersom vi inte vill att de ska riskera att fastna någonstans. I våras uppstod det situationer då studenter inte kunde åka hem och det finns ju fortfarande en risk för det. Vi har inte avrått någon att göra ett utbyte men uppmuntrat dem att tänka igenom ordentligt om vad som kan hända, säger hon.

Även Åsa Petri menar att det är viktigt att tänka efter och reflektera över sina alternativ om man väljer att studera utomlands just nu.

FOTO: Regeringskansliet

“Det är såklart en jätteutmaning just nu, det är flera delar i detta som ligger utanför universitetets kontroll, till exempel smittspridning och olika former av reserestriktioner, som sätter käppar i hjulet för studenter att resa till andra länder för att studera eller göra praktik”

Åsa Petri, Sektionschef vid Studentavdelningen för Sektionen för studie- och karriärvägledning och internationell mobilitet

– Jag tycker det är så roligt att notera att studenter ändå vill ut på utbyten och vill komma till oss på utbyte. Det finns i grunden en positiv inställning och att man väldigt gärna vill få till det. Sen tycker jag det är jätteviktigt att man håller sig välinformerad och håller sig uppdaterad om de lokala förutsättningarna, vad som gäller när man väl kommer dit och så vidare. Se till att ha en plan B. Vi och våra partneruniversitet gör vad vi kan för att underlätta för och hjälpa studenterna men man måste kanske ta ett ännu större eget ansvar i sin utbytessituation.

Uttagningar för utbyte inför vårterminen 2021 blev klara redan i våras och alla urval är gjorda, berättar Åsa Petri. Men den ökade smittspridningen har i flera fall resulterat i att utbyten inte kommer kunna genomföras.

– Många partnerlärosäten inom de centrala avtalen som vi på Studentavdelningen jobbar med är icke-europeiska och studenter kan i dessa fall drabbas hårdare av restriktioner och andra följder av pandemin. Vi har sett att flera lärosäten har meddelat att de ställer om till online-undervisning i vår, de kommer inte ta emot utbytesstudenter och de kommer inte heller skicka till oss.

I början av hösten fattades ett beslut att inte utlysa utbytesplatser inom centrala avtal för hösten 2021, det hade man annars satt igång med nu. Åsa Petri berättar att det var ett tufft beslut att ta och hon förstår att studenter som tänkt söka till nästa höst kan bli besvikna men på detta sätt tar universitetet hänsyn till de studenter som redan är klara för utbyte.

– Att inte utlysa platser för hösten 2021 inom de centrala bilaterala avtalen innebär att vi mycket enklare kan flytta fram utbyten för de studenter som redan är uttagna för utbyte vårterminen 2021 men som inte kan åka av olika anledningar, dels på grund av att lärosäten ställer in eller att de själva känner en osäkerhet inför att åka i det här läget. På så sätt tar vi hand om de studenter som redan är inne i vårt utbytessystem istället för att annonsera ut platserna till nya studenter, säger hon.

– Om vi ser en möjlighet att annonsera ut eventuella rest-platser kommer vi försöka göra det men det beror också på många olika omständigheter. Vi hoppas såklart också att vi kan annonsera ut platser för utbyte till våren 2022 men vi vågar inte lova något i det här skedet, fortsätter hon.

Förberedelser är nu igång för de studenter som kommer hit eller planerar åka iväg under våren.

– Om studenter fortfarande kan åka ut stöttar vi dem i det arbetet, kan de inte det av olika anledningar hjälper vi dem med alternativ. För de inresande planerar vi ett mottagande även om det kanske blir digitalt. Vi hoppas att det kommer studenter och vi står redo med bostäder och annat precis som vanligt, säger Åsa Petri.