Nya coronarestriktioner - ett hårt slag mot SU:s studentföreningar

Stockholms universitets studentföreningar ställer nu om sina verksamheter efter hårdare restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Fysiska evenemang och aktiviteter skjuts upp på till framtiden. “Det är svårt att hålla motivationen uppe”, säger Frida Sjöberg, ordförande för Föreningen Ekonomerna.

FOTO: Juridiska Föreningen

Folkhälsomyndigheten har de senaste veckorna infört hårdare lokala rekommendationer och restriktioner till följd av den ökade smittspridnigen i landet. Nu väljer studentföreningarna vid Stockholms universitet att ställa in sina fysiska evenemang och aktiviteter.

Humanistiska föreningens ordförande, Alexander Åhman Hald, skriver i ett mejl att föreningen noggrant följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Föreningen har därför inte haft någon pubverksamhet sedan mars och väljer nu att ställa in resten av sin fysiska verksamhet.

– Under termin två har vi utvecklat vår verksamhet med en del utomhusaktiviteter och återgått relativt med den vanliga programverksamheten. I och med de nya restriktionerna har Humanistiska Föreningens styrelse valt att ställa in all vår planerad fysisk programverksamhet fram till så länge restriktionerna gäller, skriver Alexander Åhman Hald och fortsätter:

– Vi kommer fortsatt att hålla Gula villan öppen för studieplatser då det behovet fortfarande är stort och är något som gynnar våra studenter samt är något som vi känner att vi kan göra säkert för våra medlemmar.

Juridiska Föreningen och Samhällsvetenskapliga Föreningen väljer nu också att ställa in sin pubverksamhet. I ett mejl skriver Juridiska Föreningen att man, förutom pubverksamheten på torsdagar, även ställer in större delen av sina fysiska evenemang, idrottsaktiviteter och den traditionsenliga årsbalen.

– Det är av vikt att medlemmarnas intressen balanseras med ett samhälleligt ansvarstagande”, skriver föreningen i mejlet.

FOTO: Föreningen Ekonomerna

–Förändringarna är oundvikligt ekonomiskt skadande för föreningen och vi känner självfallet en sorg över att inte kunna förse våra medlemmar med den traditionella verksamheten så som vi brukat; men samtidigt vill vi i högsta mån värna om våra medlemmars hälsa och samhället i stort, och därmed ta vårt moraliska ansvar att förminska smittspridning”

Föreningen Ekonomerna har under terminen haft några mindre coronasäkrade evenemang på plats i föreningens lokal Festningen. Efter Folkhälsomyndighetens hårdare restriktioner väljer föreningen nu att även ställa in de planerade finsittningarna.

– Det påverkar oss ekonomiskt, men det påverkar motivationen otroligt mycket. Det är svårt att hålla motivationen uppe för våra medlemmar när det som planeras inte kan genomföras och det inte riktigt finns något att se fram emot, då det hela tiden är osäkert och kan komma nya restriktioner från en dag till en annan, skriver Frida Sjöberg, ordförande för Föreningen Ekonomerna, i ett mejl.

Samhällsvetenskapliga Föreningens ordförande, Angela Katumba, skriver i ett mejl att man tvingats stänga ner sin verksamhet tills vidare men att man hoppas kunna ta sig upp på fötter igen.

Naturvetenskapliga Föreningen har inte kommenterat de nya restriktionerna.

Hedvig Nittve