KI minskar antalet flygresor

Enligt siffror från naturvårdsverket är Karolinska institutet, KI, den myndighet i Sverige där personalens flygresor släpper ut mest koldioxid. Nu har lärosätet ändrat sina reseregler, något som lett till bland annat 18 procent färre inrikesflygresor, rapporterar SVT.

FOTO: Felix Lidéri

– Under årets första nio månader har vi gjort närmare 20 procent färre inrikes flygresor, och vi har gjort 900 fler tågresor, säger Kjell-Ove Lindgren, resesamordnare på KI.

Av de runt 190 statliga myndigheter så släppte KI ut mest av alla under 2018. Mer än 7000 ton koldioxid jämfört med SU:s 4559 ton, något #studietid rapporterade om i våras.

Däremot går det trögare med att få ner antalet utlandsresor med flyg. Bara under 2019 har KI gjort 6768 resor med flyg utrikes vilket motsvarar en minskning med fyra procent. Totalt har flyger minskat med fem procent.

– Vi är ett internationellt präglat universitet där det finns önskemål från utländska sammankomster, konferenser och forskargrupper att vi ska delta. Det är en av anledningarna till att vi reser till de här ställena, säger resesamordnaren Kjell-Ove Lindgren till SVT.

KI har beslutat att resor kortare än 50 mil ska ske med tåg. Behöver man ändå flyga ska resan kunna motiveras samt godkännas av närmaste chef. Man ser också hur man ska minska sina flygresor utomlands.

– Nu pratar vi med våra samarbetspartners för att få en samsyn kring hur vi i fortsättningen ska kunna jobba mer med virtuella konferenser över landsgränser, säger Kjell-Ove Lindgren till SVT.

Samtidigt skrev KI i våras under samarbetsavtalet Stockholm trio med KTH och SU, för att effektivare kunna etablera sig som ett starkare, internationellt forskningsuniveritet.

Felix Lidéri