Nobelpriset 2019: Fysiologi eller medicin

2019 års Nobelprisvecka, där vinnarna presenteras, är inledd. Först ut är tillkännandegivandet av priset i fysiologi eller medicin som kommer delas lika av William G. Kaelin, Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig till syretillgängligheten, meddelade Nobelförsamlingen under måndagen.

William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza © Nobel Media 2019. Illustration: Niklas Elmehed

Trots att vi vetat om syrets fundamentala betydelse för att i celler kunna omvandla föda till energi har fram till nu inte vetat hur celler anpassar sig till tillgången på syre.

I forskningen har William G. Kaelin, Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza identifierat ett "molekylärt maskineri som reglerar geners aktivitet som svar på varierande syrenivåer." Genom upptäckten kan man nu förklara cellers livsnödvändiga anpassningsförmåga.

Tack vare detta kan man förstå hur tillgången på syre påverkar cellens ämnesomsättning och fysiologiska processer. Deras upptäckter “har också lett fram till nya lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar.”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Läs mer här.

Felix Lidéri