Åtal väcks i högskoleprovshärva

Med hjälp av modifierade mobiler sålde man fuskpaket som gav "önskat resultat" på högskoleprovet. Nu åtalas 31 personer för inblandning i ett brottsmål som kan komma att växa ytterligare då minneskort med kontaktuppgifter till köparna hittas, rapporterar DN.


FAKTA:

  • Två män – en 26-åring och en 23-åring – åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

  • En 21-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

  • En 56-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

  • Ytterligare en 26-årig man åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

Källa: Norrköpings tingrätt


I paketet, där kunden kunde beställa sitt önskade resultat, ingick utrustning, instruktioner och möjligheten att inför provet testa så att utrustningen fungerade och därefter kunde köparna under provet få rätt svar upplästa i en minimal hörsnäcka.

Ett stort antal datorer och telefoner med tillhörande mikrofoner och hörsnäckor är nu beslagtagna och man har även hittat två väskor, nedgrävda av den huvudåtalade.

–  På cirka en meters djup påträffades två väskor. Väskorna innehöll 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett usb-minne, säger åklagare och förundersökningsledare Anna Lander vid en pressträff.

Minnet innehöll listor med namn, personnummer, adress på kunderna, samt det resultat de beställt. De ska även röra sig om "betydligt fler misstänkta som fuskat på högskoleprovet än de 23 som åtalas", enligt åklagare Anna Lander.

Tre män i åldrarna 26, 23 och 21 sitter nu åtalade för medhjälp till osann försäkran vid över 100 tillfällen efter att under flera års tid sålt "fuskpaket" till personer som ska göra högskoleprovet. Även en 56-årig man och ytterligare en 26-årig man står åtalade för en stor mängd av brotten, som genomförts med hjälp av "avancerad teknisk utrustning". 23 personer som använt sig av tjänsten åtalas för osann försäkran, grovt brott.

Två kvinnor åtalas också för grovt penningtvättsbrott, alternativt näringspenningbrott för att ha hämtat och transporterat stora mängder kontanter från förvaringsboxar på Stockholms, Malmös och Lunds centralstationer till den huvudåtalade 21-åringen.

Felix Lidéri