– Det var relativt få som deltog trots att jag la ner mycket tid att förklara hur enkelt det var att medverka. Det förvånade mig och jag är besviken på mina kollegor.
Vad tror du det beror på?
–Jag har ingen bra förklaring, men det verkar som om frågan inte angår dem och att de faktiskt saknar kunskap om vad som krävs för att rädda klimatet.
Gia flikar in att projektet i sig låter bra men att det är viktigt att inte stirra sig blind på en faktor utan även undersöka andra mått av klimatpåverkan.
– Köttkonsumtionen har den enskilt största effekten av allt du kan göra för att minska påverkan på klimat och miljö.
Resor, matkonsumtion, bilpendling, energianvändning och kapitalinvesteringar är fem tunga poster där det går att åstadkomma stor skillnad om viljan finns. Det proklamerade 18 forskare från åtta svenska lärosäten nyligen i en debattartikel i DN. Samtidigt växer det nystartade nätverket Klimatstudenterna, som kräver en halvering av universitetens utsläpp inom fem år.
Nina, Gia och Paul är eniga om att det är en viktig rörelse, att universiteten borde föregå med gott exempel och att de själva väljer att fokusera på något – Gia är exempelvis vegetarian och Paul åker frekvent tåg runt om i Europa istället för att ta flyget. Även om de enskilda individernas handlingar inte ger så stor effekt sänder det viktiga signaler uppåt, går resonemanget.
I och med klimatets roll som viktig samhällsfråga märker Nina också att rollen som forskare har förändrats.
– Jag blev inte forskare för att främst kommunicera med folk, utan för att jag ville ta reda på saker, för att jag var nyfiken. Nuförtiden räcker inte det, nu är det ytterst viktigt att kommunicera brett, säger Nina.
– Samtidigt är det en del av vår tredje uppgift som lärosäte, att dela med oss av kunskap, lägger Paul till.
Hur ser då klimatforskarna på framtiden? Kommer uppvärmningen av jorden kunna begränsas till 1,5° eller maximalt 2° som FN:s klimatpanel IPCC satt som gräns. Varken Nina, Gia eller Paul är särskilt optimistisk.