"Jag var tvungen att lägga mig i badkaret för att få någonting läst"

FOTO: Hedvig Holgersson

Kristian Isaksson

Ålder: 31

Bor: Stockholm

Pluggade: Barnkultur (magister) och teatervetenskap

Jobbar med: Ungdomskoordinator på Plan International Sverige

Hur stor nytta har du haft av din utbildning?

– Jag skulle säga att jag har haft jättestor nytta av min utbildning. Framförallt så har min utbildning lagt en grund för att jag är mycket säkrare i mina värderingar, jag står på en tydlig teoretisk bas. Som koordinator för ungdomsengagemang så har jag ju ett barnrättsperspektiv med mig i allt jag gör. Jag har ett försprång gentemot många andra i det, tack vare min utbildning.

– Jag är jättetacksam för att jag valde den här utbildningen. Jag hade nog inte anat det på förhand att barnkultur skulle kunna ge mig så här mycket. Karin Helander, professor i teatervetenskap, rekommenderade mig att läsa barnkultur för hon tyckte att det skulle passa mig bra. Sen tänker man ju hela tiden, “Tänk om jag hade valt något annat”, för det finns så mycket man vill lära sig och ha med sig. Så jag skulle snarare lägga på något, men barnkulturen är jag väldigt nöjd med att jag valde.

Vad ska en student tänka på när den väljer utbildning, studerar, och söker jobb?

– När det kommer till utbildning tror jag man främst ska tänka på vad man tycker är roligt och vad man kan tänka sig att syssla med en längre tid. Det är såklart viktigt att tänka på vad det ger för yrkesmöjligheter, men det beror lite på vad man är för person. Om man har en tydlig strukturerad framtid kanske det är bäst att välja något som är lite mer nischat. Min utbildning är ju väldigt bred och jag kan jobba inom en mängd olika branscher, men det gör ju också att det kan vara svårt att veta vart man är på väg. Det viktigaste är ändå att man väljer något man vill arbeta med, en utbildning är ju en investering.

– När man pluggar tror jag det är viktigt att man strukturerar upp tiden och schemalägger den tid man ska studera, så att man inte hittar på en massa andra saker. Jag var till exempel tvungen att lägga mig i badkaret för att få någonting läst. När jag tog ett bad kunde jag inte göra något annat, så i badkaret har jag spenderat väldigt mycket tid.

– Beroende på vilken bransch man vill jobba i är praktik väldigt bra för att få in en fot i yrkesvärlden. Jag har fått väldigt mycket ingångar via just praktikplatser, så antingen att man läser en praktikkurs eller att man gör det utöver utbildningen. Sen kanske man inte kan få jobb på just det stället man praktiserar men för mig har det definitivt öppnat många dörrar. Under den tiden är det viktigt att man nätverkar också. Sen när man kommer till en intervju tror jag det är viktigt att man visar för arbetsgivaren att det är viktigt med olika perspektiv. Ibland känns det som att man söker seniora personer, när man söker sitt första jobb är det viktigt att visa på att man har väldigt mycket att ge. Det behöver inte alltid vara bättre att anställa någon med mycket arbetslivserfarenhet.

Hur är det att ha ditt jobb?

– Jag har det bästa jobbet. Mitt jobb är väldigt varierande. Under de senaste två månader har jag varit i Sri Lanka och arbetat med vårt globala ungdomsråd. Jag har arbetat med ett projekt i Sverige där vi arbetar med att ta fram olika kommunikationsplattformar för att stärka unga tjejer. Jag suttit och utvecklat en app där man med hjälp av augmented reality ska kunna gå in i en portal och se hur det ser ut i ett flyktingläger och nästa vecka åker jag till Senegal för att samla in material till det här projektet. Utöver det har jag ju också vårt ungdomsråd här i Sverige, som jag coachar. Sen står jag ju också på mässor.

– Utmaningarna i mitt jobb är att försöka få gehör för ens idéer, att ens arbetsgivare förstår vad man sysslar med. Sen är det ju som i många jobb ganska stressigt. Vi som jobbar med en ideell organisation, någonstans är det ju så att man jobbar med det här för att man tror på “the cause”, då är det lätt att men ger för mycket.

Hedvig Holgersson