Debatt: Högerns förslag om kraftigt reducerad medlemsavgift minskar SUS oberoende och hotar studentlivet!

Josefine Nydén, Joel Andreasson, Simon Froster Delbom och Alicia Dickner från S-studenter.


Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Studietid.


I kårvalet går högerpartierna Kristdemokratiska studenter (KDS) och Konservativa kårpartiet (KP) till val på att kraftigt reducera SUS medlemsavgift. Partierna skiljer sig åt i vilken takt de vill att detta ska ske, men signalen är tydlig. S-studenter anser att en minskad medlemsavgift skulle minska SUS oberoende och påverka studentlivet på SU negativt. Vi tycker också att SUS medlemsavgift idag är på en rimlig nivå.

Idag består SUS intäkter till stor del av bidrag från antingen staten eller universitetet. Ungefär 12 procent kommer dock från de medlemsavgifter som SUS medlemmar betalar. Det är av stor betydelse för SUS förmåga att kunna lyckas med sitt studentfackliga uppdrag att SUS har intäkter som vare sig är beroende av statens eller universitetets välvilja. Om högerpartiernas föreslagna sänkning av medlemsavgifterna går igenom skulle SUS i högre grad än idag vara beroende av bidragen. Detta gör SUS både svagare och mer sårbart.

Dagens medlemsavgift på 125 kronor för en termin, 240 kronor för två terminer och 500 kronor för sex terminer är enligt vår mening en rimlig kostnad för det som SUS erbjuder sina medlemmar. Medlemmarna kan dessutom på kort tid tjäna igen avgiften i de rabatter som kommer med medlemskapet. SUS medlemsavgift är betydligt lägre än vad medlemsavgiften är i andra kårer i Stockholm. Enligt SSCO - Stockholms studentkårer är genomsnittet i Stockholm 300 kronor per år.

SUS har idag ett mycket uppskattat samarbete kring medlemsrekrytering och medlemssystem med den Humanistiska föreningen, den Naturvetenskapliga föreningen samt den Samhällsvetenskapliga föreningen där en andel av medlemsintäkterna tillfaller fakultetsföreningarna. Om SUS medlemsintäkter med högerpartiernas förslag skulle minska kraftigt skulle detta riskera att få stora konsekvenser för fakultetsföreningarnas förmåga att bedriva sin verksamhet. Redan idag har föreningarna små marginaler och med dessa förslag skulle situationen förvärras.

I stället anser vi i S-studenter att SUS måste fördjupa samarbetet med föreningarna och även verka för att stärka medlemserbjudandet. Vi i S-studenter går därför till val på att SUS ska satsa på ökad kvalité i nuvarande medlemserbjudande genom att sänka priset på kaffe och mat på campus. Vi vill se kaffe för 5 kronor koppen. Detta tror vi skulle bidra med många nya medlemmar till SUS och även till fakultetsföreningarna.

Alicia Dickner, kårfullmäktigekandidat för S-studenter # 1
Josefine Nydén, kårfullmäktigekandidat för S-studenter # 3
Joel Andreasson, kårfullmäktigekandidat för S-studenter # 5
Simon Froster Delbom, kårfullmäktigekandidat för S-studenter #12

Guest UserKårval 2023