Debatt: Studenter måste kunna sjukskrivas på lika villkor

Joel Andreasson, S-Studenter. Foto: Sofi Röjlar


Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Studietid.


En viktig del i kårens arbete är att verka för bättre förutsättningar för studenter på SU. Det kan handla om att få en ledig dag mellan kurser, arbeta för fler och billigare studentbostäder eller för att få ner priset på Kafé Kåriander. Alla dessa är tre viktiga delar som kåren kan och är med och påverkar men för de som drabbas av sjukdom kan frågan om deltidssjukskrivning vara den allra viktigaste.

Studenter mår i regel sämre än sina yrkessamma jämnåriga. Trotts detta har vi studenter sämre möjligheter till sjukskrivning och återhämtning. Idag kan studenter enbart sjukskrivas på heltid eller inte alls. Detta leder till att flera studenter tvingas avbryta sin utbildning när sjukskrivningsperioden är slut i stället för att ha möjlighet att succesivt återgå till studierna. Främst drabbas de studenter som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa så som depressioner och utmattningssyndrom. Genom att möjliggöra för studenter att sjukskriva sig på deltid kan studierna avslutas men på ett långsammare tempo.

För en lyckad återgång till studierna krävs det att du succesivt kan börja studera igen. Att gå från noll till hundra är aldrig en bra idé eftersom det kan öka risken för återfall, något som de som drabbats av till exempel en utmattning kan vittna om. Det handlar alltså om att skapa goda förutsättningar för dig som student att bli frisk från din sjukdom för att sedan kunna gå tillbaka till studierna och faktiskt klara av dem.  

Här behöver kåren arbeta, dels för att driva på så att politikerna i både riksdag och regering klubbar igenom förslaget i kammaren. Dels behöver kåren nu aktivt driva frågan mot universitetet som redan nu bör se hur de kommer att kunna bedriva undervisning för studenter som är sjukskrivna på deltid.

Deltidssjukskrivning är en del i ett trygghetssystem för studenter men en viktig del. Utöver detta bör rehabiliteringsansvaret även ses över. Idag kan en sjukskriven enbart få rehabilitering tillbaka till arbetsmarknaden. För studenter saknas en liknande motsvarighet, även om det främst för oss handlar om att återgå till studierna för att få en examen. Här kan och behöver studenthälsan vara en viktig instans för en hållbar återgång till studierna.

Ytterst handlar det om att studietiden ska vara till för alla och att du ska ha förutsättningar oavsett sjukdom för att ta examen och påbörja resten av livet. Vi ser att det fungerar i arbetslivet och med det goda exemplet bör även universiteten kunna erbjuda detsamma. Sverige har kommit en bra bit till rätten för högre utbildning men än finns saker att jobba på. Ett fungerande trygghetssystem för studenter är ett sådant område.

Det måste gå att kunna kombinera god hälsa och en universitetsexamen men då krävs rätt förutsättningar.

Joel Andreasson, S-studenter

Guest UserKårval 2023