Avtalat: SU:s studenter får tvååriga uppehållstillstånd

En ny överenskommelse via Migrationsverket ska underlätta för internationella studenter. Foto: Björn Bjarnesjö.

Igår ingick SU en överenskommelse med Migrationsverket som innebär att internationella studenter kommer kunna söka uppehållstillstånd för två år i taget istället för högst 13 månader, som hittills varit möjligt. Samtidigt sätts högre krav på universitetet gällande att motverka missbruk av uppehållstillstånd för studier. 

Om man inte är EU-medborgare och vill plugga i Sverige måste man söka uppehållstillstånd om studievistelsen är längre än tre månader. Fram till nu har internationella studenter endast kunnat söka uppehållstillstånd för precis över ett år i taget, trots att de flesta programmen är två eller tre år långa. 

Men nu blir det ändring på det. I mitten av februari ingick KTH, Lunds universitet och Umeå universitet en överenskommelse med Migrationsverket som möjliggör för studenter att söka uppehållstillstånd för två år i taget. Något som kommer underlätta för såväl studenterna som för Migrationsverket, enligt företrädare för Umeå universitet

Sedan dess har Migrationsverket jobbat för att kunna erbjuda överenskommelsen till övriga lärosäten tillsammans med Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), som samlar 38 lärosäten för samråd i gemensamma frågor. I ett mejl till Studietid berättar rektor Astrid Söderbergh Widding att det är ett samarbete hon ser positivt på:

”Det är förstås alldeles utmärkt och det allra bästa är att detta arbete är sprunget ur en nära dialog med lärosätena genom SUHF, som från vår sida leds av Anders Söderholm på KTH. Förslaget utgår alltså från lärosätenas uttryckta önskemål och behov.”

Och igår fick också SU skriva under överenskommelsen. Från och med den första april kommer studenter antagna till höstens program kunna söka de tvååriga uppehållstillstånden.

Information kring möjligheten kommer att kommuniceras till nyantagna masterstudenter redan i helgen, och till nyantagna kandidatstudenter den 14 april, under SU:s webinar day

Nu erbjuds överenskommelsen till alla svenska lärosäten och är en del av ett större samverkansarbete mellan SUHF och Migrationsverket inriktat på att motverka missbruk av uppehållstillstånd för studier. För lärosätenas del innebär överenskommelsen bland annat krav på mer skyndsam inrapportering till Migrationsverket gällande studenter som exempelvis uteblir från eller avbryter sina studier. 

Felicia Larsson