Här är de tio populäraste utbytesorterna på SU — "Vi underskattar ofta grannländerna"

Paris är den populäraste utbytesorten för studenter vid Stockholms universitet. Därefter följer Singapore, Rom och Milano, enligt statistik från CSN.

Vi underskattar ofta grannländerna och utmaningen i att åka till våra grannländer, säger Åsa Petri vid SU:s internationella enhet.

Hittills har 504 studenter vid Stockholms universitet fått studiemedel för utbytesstudier under höstterminen 2023, visar statistik från CSN som Studietid tagit del av.

De populäraste utbytesorterna är Paris, Singapore och Rom. Därefter kommer Milano och Tokyo.

För att få rätt till studiemedel för utbytesstudier så behöver ditt lärosäte ha ett avtal med en annan utländskt lärosäte om att byta studenter.

Studenter kan resa via institutionen — eller via centrala avtal

På SU kan man åka på utbyte på två sätt — via institutionen och via centrala avtal, berättar Åsa Petri, chef för International Office på Stockholms universitet.

Hennes enhet ansvarar främst för de centrala avtalen, som under detta läsår är cirka 60 till antalet. De centrala avtalen, med utomeuropeiska universitet, finns till för att kunna komplettera institutionernas utbytesorter, som ofta ligger inom Europa.

– Centrala utbytesavtal kan också vara en del av ett strategiskt samarbete för SU. Ett exempel på detta är Tokyo universitet, som SU, KI och KTH har ett tätt samarbete med.

Genom de centrala avtalen kan studenter som vill plugga något annat ämne utomlands än det de pluggar vid SU åka på utbyte. Och snart — i november — utlyses de för nästa läsår.

Petri väntar sig många ansökningar.

– Utbytena har börjat återhämta sig efter pandemin, och det är jätteroligt. Vi fyller numer nästan alla våra platser, säger hon.

Åsa Petri är chef för den internationella avdelningen vid Stockholms universitet. Foto: Jennifer Snårbacka

Studenter hoppar av: “Behöver öka våra insatser”

Men exakt alla platser fylls inte. Anledningen är ofta att studenter hoppar av i ett sent skede, berättar Åsa Petri.

Det kan bero på bland annat att programmet inte tillåter flexibiliteten som ett utbyte kräver.

Också personliga omständigheter, såsom familjeförhållanden eller att man är i behov av särskilt pedagogiskt stöd, kan leda till avhopp.

– Det vi ser på SU är att vi behöver öka våra insatser för att fler ska kunna åka. Det handlar bland annat om att sprida kunskap om att det går att ansöka om extra stipendiemedel inom Erasmus om man har barn eller särskilda behov. Vi behöver också jobba med våra utbildningar så att tillgodoräknandet går smidigt och att utbildningarna tillåter ett utbyte, säger hon.

Avhopp kan också bero på att man helt enkelt ångrat sig. Det kan kännas skrämmande att åka iväg.

Där finns det flera lösningar, enligt Petri.

– Om man är ovan och känner att ‘det här känns lite för stort för mig’ kan man antingen titta på att åka flera stycken i grupp, åka på några veckors praktik eller att inte åka så långt bort. Prova med Norge eller Finland. Vi underskattar ofta grannländerna och utmaningen i att åka till våra grannländer. Man tror att det inte ska bli en kulturkrock, men det blir det rätt ofta ändå.


Lista: Populäraste utbytesorterna för SU-studenter (antal studenter inom parentes)

  1. Paris (30)

  2. Singapore (27)

  3. Rom (26)

  4. Milano (14)

  5. Tokyo (14)

  6. Seoul (12)

  7. Lissabon (11)

  8. Madrid (11)

  9. Sydney (11)

  10. München (10)

Källa: CSN:s statistik över antal SU-studenter som mottagit studiemedel för utlandsstudier höstterminen 2023.