Vänsterns studentförening tog hem kårvalet: "Väldigt kul att vi hållit kvar vår höga andel"

Valresultatet presenterades i Kafe Kåriander. Foto: Sofi Röjlar

Nu är årets kårval slut och Vänsterns studentförening tog hem flest antal röster, nämligen 510 stycken.

Drygt en halvtimme efter att röstningen för kårvalet 2023 stängde kom valresultatet. Vänsterns studentförening (VSF) kammade hem 33,38 procent av rösterna och tilldelades tio mandat — trots att de enligt resultatet ska få tolv.

— Vi hade bara tio namn på vår lista, det är vad det är, säger Disa Ahlblom-Berg (VSF).

Även förra året fick VSF flest röster, men i år fick de en procentenhet fler än i fjol.

— Det känns jättebra. Vi hade hoppats på det, men man kan aldrig veta. Vi hade ju fler partier som ställde upp i år så det känns väldigt kul att vi hållit kvar vår höga andel så att säga, berättar Disa Ahlblom-Berg (VSF).

Tätt inpå VSF kommer S-studenter med 32,26 procent av rösterna och elva mandat. Vidare fick Studentpartiet 19,63 procent av rösterna och tilldelas sju mandat. Därefter kommer Konservativa Kårpartiet som fick 8,64 procent av rösterna och tre mandat. Minst antal röster fick Kristdemokratiska studenter (KDS) — 6,09 procent och två mandat.

— Det är jättekul att komma in i fullmäktige. Vi är ett helt nytt parti i kåren så det känns som ett succéval — att gå från noll till två, säger Lucas Svärd (KDS).

Vidare röstade 4,7 procent blankt. Totalt röstade 1604 medlemmar, vilket innebär ett valdeltagande på 20,43 procent. Något som SUS ordförande Simon Froster Delbom tycker är helt okej.

— Vi hade ett mål om 25 procent, och det här antalet är ju nästan exakt samma som förra året, så det är positivt. Vi är fortfarande på en historiskt hög nivå, säger Simon Froster Delbom.