Vänsterns studentförening – fokus på jämlikhet för alla

Disa Ahlblom-Berg, Vänsterns studentförenings presidiumkandidat, vill ha en jämlik utbildning över hela universitetet. Foto: Sofi Röjlar

Vem du är ska inte spela någon roll – alla ska ha samma förutsättningar när man pluggar på Stockholms universitet. Det tycker Vänsterns studentförening som fokuserar på jämlik utbildning, ekonomisk trygghet och social trygghet.

Vänsterns studentförening (VSF) har i många år suttit i Stockholms universitets studentkårs kårfullmäktige och kårstyrelse. Det här året är deras hjärtefråga en jämlik utbildning, vilket de menar inte är verkligheten idag.

– Vi vill att det ska vara likadant oavsett var du studerar på SU. Det handlar delvis om förutsättningarna på Albano kontra Frescati, där Albano har sämre utbud av mat men också sämre kollektivtrafikförbindelser, berättar VSF:s presidiumkandidat Disa Ahlmblom-Berg.

Partiet vill därför att Stockholms universitets studentkår (SUS) ska bedriva påverkansarbete gentemot privata aktörer och regionen för att förbättra situationen. Partiet ser också olikheter och förbättringsmöjligheter inom Stockholms universitet när det kommer till pedagogiskt stöd.

– SU är väldigt decentraliserat, vilket tydligt syns i det pedagogiska stödet eftersom du kan få olika stöd beroende på vilken institution du pluggar på, säger Disa Alhblom-Berg.

Fortsatt berättar hon att även processen för att söka pedagogiskt stöd är för krånglig. De studenter som pluggar till lärare exempelvis, där de har kurser på olika institutioner, så måste de ansöka om pedagogiskt stöd varje kurs. Detta beskriver Disa Alhblom-Berg som väldigt mycket jobb för den enskilda studenten.

– Skulle det finnas riktlinjer för hela universitetet, som alla institutioner kan följa så skulle det blir mer jämlikt och studenten skulle bara behöva söka en gång. Det pågår redan ett sådant arbete så vi ser gärna att SUS även fortsatt är med och påverkar denna fråga.

En annan utbildningsrelaterad fråga som VSF vill arbeta med är hållbarhetsperspektivet.

– I SU:s klimatplan står det idag att antalet kurser och program om hållbarhet ska utökas. Men vi tycker snarare att det ska inkluderas i befintliga utbildningar. Klimathotet är allvarligt och alla kommer behöva jobba med det oavsett var du kommer att befinna dig efter din utbildning.

VSF anser också att det är viktig att stärka studenternas ekonomiska trygghet, vilket till stor del hänger ihop med studielån och bostäder.

– Studenter har inte 7000 kronor att lägga på en etta, det är nästan hela CSN. Det betyder att du måste jobba väldigt mycket för att ha råd och det kommer gå ut över dina studier, säger Disa Ahlblom-Berg.

För att komma till bukt med detta problem gäller det även här att arbeta med påverkansarbete, till exempel gentemot den stora hyresvärden SSSB och politiker. Detsamma gäller CSN – där partiet helst ser att studiestödet ersätts med en studielön som inte behöver betalas tillbaka. Detta för att bredda rekryteringen till högskolan genom att sänka tröskel för personer med svag socioekonomisk bakgrund.

– Det handlar inte om hur schyssta villkoren för lånet är, utan känslan av att ta ett lån. Antingen så har du en bra känsla med dig, vi har tagit studielån i alla tider, mina föräldrar gjorde det och det gick bra. Men om du inte kommer från en sådan bakgrund kan det vara skrämmande oavsett hur bra villkor det är.

En annan fråga som är viktig för VSF är social trygghet på campus, med ett fokus på HBTQIA-personer.

– Vi ser att det finns en stor problematik för transpersoner. Vi vill till exempel se könsneutrala toaletter och att det ska gå att ändra fördraget namn i Athena. Det är ganska jobbigt om du genomgår en könskorrigerande process och hela tiden blir uppropad med ditt gamla namn och blir felkönad i olika sammanhang, berättar Disa Ahlblom-Berg.

Att några av partiets frågor ligger så långt upp som på riksnivå ser Ahlblom-Berg inte som ett slag i luften – trots att SUS är en studentkår på SU. Partiet ser SUS som en opinionsbildande organisation som arbetar för studenters situation i stort.

– Prioriteringar handlar om hur viktigt vi tror att något är för studenternas situation. Även om vi inte kan påverka det på ett enkelt sätt så driver vi det ändå, eftersom det är så pass viktigt.