Konservativa Kårpartiet: “Vi vill sänka medlemsavgiften”

Konservativa Kårpartiet (KP) vill sänka medlemsavgiften, stoppa vänstervridningen på universitetet och förbättra studentlivet på Stockholms universitet. Hur partiet ska fullgöra detta berättar partiets förstanamn Måns Dolge.

Konservativa Kårpartiets förstenamn Måns Dolge lovar att partiet ska vara en samlande konservativ kraft på Stockholms universitet. Foto: Sofi Röjlar

Konservativa Kårpartiet ställde upp i kårvalet första gången 2020. Då satt partiet en mandatperiod i kårfullmäktige och som suppleant i kårstyrelsen. Sen dess har partiet legat på is, men gör en återkomst till kårvalet 2023. Partiets hjärtefråga detta valår är att Stockholms universitets studentkårs (SUS) medlemsavgift ska sänkas.

– 52 procent sänkning för att vara exakt, säger Måns Dolge.

Idag kostar en termins medlemskap 125 kronor, något som KP vill sänka till 60 kronor. Det finns olika anledningar till att partiet vill detta.

– Det första är att kåren inte behöver pengarna. Bara 12 procent av kårens intäkter kommer från medlemsavgifter. Vi ser ingen anledning att ta pengarna från studenterna. Vi vill sänka medlemsavgiften för att sänka tröskeln för studenter att bli medlemmar i kåren och därmed öka medlemsantalet.

KP har räknat på att sänkningen av medlemsavgiften kommer kosta cirka en miljon kronor. Detta ska finansieras genom att skära i budgeten för personalkostnader.

– Dels ska vi sänka arvoderingar för heltidsanställda inom kåren, dels minska Studietids budget, berättar Måns Dolge.

Hur många som är heltidsarvoderade på SUS vet inte Måns Dolge, men han hänvisar till att majoriteten av kårens budget består av personalkostnader.

– Konservatism som ideologi handlar om att ha en ständig förbättring utan stora försämringar, berättar Måns Dolge.

En annan prioriterad fråga för KP är att stoppa vänstervridningen på universitetet.

– Det är så att universitetsväsendet som helhet är vänstervridet. Det innebär att de ledande människorna inom universitetsvärlden, lärare, professorer och forskare, har åsikter och värderingar som är längre åt vänster än gemene man.

Detta är ett stort problem enligt partiet. De menar att det är omöjligt för människor att vara helt objektiva och det gör att ideologier spiller över på forskningen och utbildningen.

– SU undervisar och forskar om genusvetenskap, vilket är en disciplin vars vetenskapliga stöd är extremt tvivelaktigt. Problemet bygger på premissen att man ser kön som en social och kulturell företeelse. Och om man inte delar den åsikten så är all forskning som görs utifrån den premissen värdelös.

Måns Dolge tror dock inte att en ensam studentkår kan påverka utbildningarna, men det de kan göra är att skapa opinion.

–  I samverkan med andra universitets kårer så kan vi skapa en opinion för att motverka den här disciplinen, berättar Måns Dolge.

Men något som KP kan påverka som är relaterat till kön och jämställdhet är SUS kurs “Feministiskt självförsvar”.

– Vi tycker det är bra att det finns en självförsvarskurs, men vi vill att den ska vara tillgänglig för alla. Antingen erbjuda en självförsvarskurs utan ideologisk vinkling eller erbjuda två självförsvarskurser, en för män och en för kvinnor.

Fortsatt berättar Måns Dolge att en annan prioriterad fråga är ett bättre studentliv på SU.

– Studentliv innebär otroligt många saker, som är bra mycket större än vad vi kan påverka i en studentkår.

Han menar att en studentkår inte kan påverka bostäder, kurslitteratur och matkostnader. Men något som studentkåren kan påverka är till exempel reparationer och underhåll av SU:s faciliteter.

– I Södra huset är det väldigt många toaletter där det inte finns tvål, inte finns papper och där låsen på dörrarna inte fungerar. Det är inte okej.

Måns Dolge lyfter även att införande av “plussning” skulle främja studentlivet på SU. “Plussning” betyder att studenten kan göra om en tenta hen redan blivit godkänd på för att försöka förbättra sitt betyg. Detta är något som KP vill ska vara möjligt på SU.

– För att ge studenterna en möjlighet att prestera så bra som möjligt och få så höga betyg som möjligt, vilket kan vara viktigt på vissa särskilda utbildningar som till exempel juristutbildningar och lärarutbildningar, säger Måns Dolge.