Så vill de förebygga att kårfullmäktige blir odemokratiskt

Disa Ahlblom-Berg är vice ordförande i Stockholms universitets studentkår (SUS) och är invald från Vänsterns studentförening (VSF).

När invalda politiker inte dyker upp på SUS kårfullmäktige kan partiernas demokratiskt valda mandat bli felbalanserade vid röstning. Detta vill kårstyrelsen motverka genom ett nytt förlag.

Kårpolitiken lider av ett bristande engagemang. Det går att se genom att partierna inte alltid har tillräckligt många aktiva för att fylla upp de mandat de blivit tilldelade under kårvalet. Men de som är aktiva och blivit tilldelade ett mandat, dyker inte alltid upp i det forum där kårens viktigaste beslut tas, kårfullmäktige. I praktiken betyder det här att ett parti som fått flest röster i kårvalet, inte alltid har flest röster under ett kårfullmäktige.

För att komma till bukt med det lade kårstyrelsen fram ett förslag till kårfullmäktige i torsdags. Disa Ahlblom-Berg som är vice ordförande i både kårstyrelsen och kårfullmäktige beskriver att förslaget har två delar.

– Ena delen handlar om att partierna ska ha de mandat de får i valet, även när alla inte deltar på fullmäktige.

Så om ett parti har tio mandat, alltså tio röster, i kårfullmäktige, men det bara dyker upp fyra personer från partiet – ska deras tio mandat kunna fördelas på de fyra personerna som deltar på kårfullmäktige. Detta ska även gälla om ett parti inte kan fylla upp alla sina mandat. Den andra delen av förslaget handlar om hur många som behöver vara på plats när ett beslut tas.

– Tolv personer måste vara på plats för att fullmäktige ska kunna beslutföra. Vi hade ingen sådan skarp gräns innan, och då är risken att presidiet och en person från styrelsen bestämmer allt och det är inte så bra, berättar Disa Ahlblom-Berg.

Under kårfullmäktige i torsdags gick förslaget igenom, men detta är bara första läsningen. För att förslaget ska träda i kraft behövs en andra läsning, vilket betyder att nästa kårfullmäktige också måste godkänna förslaget.

– Det beror på att man inte ska kunna ha en styrelse eller fullmäktige som gör om en hel organisation. Anledningen till varför vi har ett val i mellan är att det ska finnas en stabilitet, stadgar ska inte vara lätta att ändra på. Precis som med grundlagen, den kan du inte ändra hur som utan det behövs ett val mellan, säger Disa Ahlblom-Berg.

Exakt hur partierna ska kunna fördela sina mandat är inte bestämt. Om nästa kårfullmäktige antar förslaget kommer kåren revidera arbetsordningen och sätta exakta regler för detta. Disa Ahlblom-Berg berättar dock att det finns en oro att en sån här arbetsordning kan sänka engagemanget ännu mer, men hon tycker att det är nödvändigt.

– Men det är ju tyvärr realitet nu att vi är för få. Vi jobbar mycket med den frågan i andra sammanhang – hur vi får dem att engagera sig och dyka upp på kårfullmäktige. Vi har gjort riktade insatser och det är något jag ser blir en viktig sak att fortsätta med under en längre period.

Sofi Röjlar