UKÄ riktar kritik mot mäklarutbildningen vid Högskolan Väst 

En mäklarutbildning vid Högskolan Väst har på många sätt utkontrakterats till ett externt företag som stått för undervisning, lärare och tentamina. Nu riktar UKÄ hård kritik mot lärosätet, det rapporterar tidningen Universitetsläraren

Uppdragsutbildningen till fastighetsmäklare som är på 120 poäng och ges i samarbete med företagsekonomiska institutionen (FEI) brister på flera punkter. Dålig kvalitetssäkring, få lärarresurser, felhanterade examinationer och utebliven studietid är några av de brister som UKÄ uppmärksammat, efter att två anmälningar mot utbildningen inkommit till myndigheten. Högskolan har bland annat använt en mycket liten andel egen personal i undervisningen och myndighetsutövande uppgifter, som hantering av betygsärenden, har i vissa fall skötts av lärare som inte är anställda på högskolan. Utbildningen strider därmed mot högskoleförfattningarnas bestämmelser om lärare för högskoleutbildning och mot regeringsformen, genom att i praktiken ha överlämnat myndighetsutövande uppgifter till antingen den juridiska personen FEI eller till enskilda individer utan lagstöd.

I en intervju med Universitetsläraren säger Jan Theliander, prorektor vid Högskolan Väst, att UKÄ har rätt i sin kritik mot högskolan.

– Övergripande kan jag säga att vi läst igenom UKÄ:s beslut noga och vi ger UKÄ helt rätt. Vi har passerat gränsen för regelverket med råge, det är uppenbart. Det är helt rätt som UKÄ skriver, att i väldigt hög grad har lärarna inte haft anställning vid Högskolan Väst. Lärare med tungt ansvar i utbildningen har inte varit knutna till Högskolan Väst genom anställning och det har varit felaktigt.

UKÄ kommer att följa upp ärendet och har gett Högskolan Väst till den 30 juni att komma in med vilka åtgärder som ska vidtas för att åtgärda utbildningens brister.

Hedvig Nittve