Regeringen föreslår förstärkta forskningsmedel 

Anslagen för forskning och utbildning kan komma att höjas i samband med vårändringsbudgeten. Regeringen har lagt fram ett förslag tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet där man vill höja anslagen från 12 000 till 17 500 per helårsstudent och år.

Regeringen vill i samband med vårändringsbudgeten höja de årliga anslagen för forskning och utbildning per helårsstudent från 12 000 till 17 500 per år, det meddelar man via ett pressmeddelande. Förslaget motiveras med att Sverige ska vara en ledande forskningsnation och att det därför behöver satsas på forskning av hög kvalitet i hela landet. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.  

Anslagen är grundfinansieringen för svensk forskning och ökningen av anslag möjliggör för universitet och högskolor att kunna planera mer långsiktigt och anställa fler forskare och finansiera forskningsinfrastruktur. Den total ökningen av forskningsanslagen kommer att ligga på runt 720 miljoner kronor. För Stockholms universitet skulle det nya förslaget innebära forskningsmedel på sammanlagt 36,2 miljoner kronor.

Hedvig Nittve