Riksdagspolitiker mejlade rektor för Malmö universitet om huruvida en kurs är ”seriöst menad” 

Den moderata riksdagspolitikern Kristina Axén Olin ifrågasatte innehållet i en fristående kurs i ett mejl till Malmö universitets rektor. Enligt tidningen Universitetsläraren ska Axén Olin frågat om kursen, och dess kurslitteratur, är “seriöst menad”.

Kristina Axén Olin, moderaternas utbildningspolitiska talesperson

Kristina Axén Olin, moderaternas utbildningspolitiska talesperson

Den 23 februari i år mejlade moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin till Malmö universitets rektor, Kerstin Tham och Generaldirektören för Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gällande innehållet i en fristående kurs, det rapporterar Universitetesläraren. I mejlet undrar Kristin Axén Olin hur universitetet har “tänkt” gällande kursen och om ”detta (kursen och kurslitteraturen) verkligen är seriöst menat”. Den fristående kursen “Skolmarknaden och dess konsekvenser för skola, samhälle och synen på utbildning” erbjuds av Malmö universitet på avancerad nivå i höst. 

Universitetets rektor, Kerstin Tham, skriver i ett svar på Axén Olins mejl att kursen är viktig och att universitetet tar sitt samhällsansvar genom att bland annat kritiskt granska hur samhället utvecklar sig. Hon skriver också i sitt svar på mejlet: 

“Våra kursplaner granskas i våra kollegialt sammansatta organ och det är av största vikt att fristående kurser på avancerad nivå har en stark forskningsanknytning.

Vårt universitet värnar, liksom andra universitet i världen, de akademiska värdena såsom akademisk frihet och integritet men även akademisk kvalitet som bland annat upprätthålls genom den kollegiala kritiska granskningen och seminariekulturen”.

Pam Fredman, tidigare rektor vi GU, kommenterar händelsen med att politiker inte ska försöka påverka lärosätenas kursutbud.

– Men att en ledamot i utbildningsutskottet ifrågasätter enskilda kurser på ett lärosäte aktualiserar behovet av att stärka den akademiska friheten, att inte bara för forskning utan också högre utbildning behöver skydd mot sådant som politikers klåfingrighet, säger Pam Fredman till universitetsläraren.

Kristina Axén Olin menar att hon inte försökt lägga sig i universitetets angelägenheter men att hon förstår att det kan uppfattas så.

Hedvig Nittve