Forskare vid Stockholms konstnärliga högskola saknar forskarkompetens

Få av professorerna vid Stockholms konstnärliga högskola innehar forskningskompetens. Endast tre av högskolans 33 professorer och lektorer har en doktorsexamen, och ännu färre har det i ett konstnärligt ämne, det visar en granskning som DN har gjort.

Stockholms konstnärliga högskola startades 2014. Sedan dess har man anställt 33 professorer och lektorer. Av dessa saknar 24 stycken helt doktorsexamen, det rapporterar Dagens Nyheter. Tre stycken av professorerna har disputerat på konstnärlig grund eller på vetenskaplig grund med konstnärliga praxisbaserade projekt. Ytterligare sex av professorerna har disputerat men inom andra forskningsområden utan konstnärliga avhandlingar. De resterande 24 professorerna och lektorerna saknar helt doktorsexamen.

UKÄ har flera gånger lyft frågetecken mot konsthögskolans brist på forskningskompetens och har efterlyst en tydlig strategi för förbättring.

Rektorn på Stockholms konstnärliga högskola, Paula Crabtree, menar att anledningen till att man anställt så pass många professorer utan doktorsexamen är att det fortfarande är ett relativt nytt forskningsområde. Paula Crabtree säger också att man har en gedigen anställningsprocess och att man kan vara kompetent även om man saknar doktorsexamen.

– Det finns personer utan doktorsexamen med högre forskarkompetens än en person som har doktorsexamen. Deras forskning kanske görs inom ett mer relevant forskningsområde, eller så är de pedagoger som på bättre sätt kan förmedla sin forskning. De kanske kan diskutera med studenterna på ett bättre sätt. Det finns många parametrar att utgå från, säger Paula Crabtree till DN.

Hedvig Nittve