Studenter hörsammade valborgsrekommendationerna

Efter att studenter ombetts att ställa in årets största fest, och efter att man fyllt Stadsparken i Lund med hönsbajs, så tycks myndigheternas vädjan fått gehör. I de klassiska valborgsstäderna Lund och Uppsala ekade parkerna tomma. 

Valborg ivEkonomikumparken i Uppsala 2020 vs. 2019 FOTO: Felix Lidéri

Förra veckan kom nyheten att man i Lund skulle sprida ut gödsel i stadsparken, en av parkerna som i vanliga fall samlar tiotusentals besökare under Valborgsmässoafton. Detta för att hindra att stora mängder av valborgsfirande (studenter) samlades. Och i och med det riktade rampljuset mot Sverige, på grund av vår mer liberala strategi för att bekämpa utbredningen av covid-19, blev nyheten snabbt världskänd. 

Strategin tycks dock ha funderat och under torsdagen rapporterades det om att fler poliser och parkskötare än besökare synts till i parken. 

Även i Uppsala, som endast med uppmaningar och skyltar påpekade att festen var inställd, fick man gehör. När #studietid vid klockan ett besökte Ekonomikumparken, som vanligtvis brukar vara fylld med drygt 20 000 festande ungdomar, satt två personer, på behörigt avstånd från varandra. 

Även den klassiska mösspåtagningen vid Slottsbacken samt forsränningen i Fyrisån ekade i år med sin frånvaro.

Se kontrasterna mellan årets, och tidigare valborg på SVT.

Felix Lidéri