Ny svensk högsta punkt

Sveriges har fått en ny högsta punkt. Efter att Kebnekaises sydtopp, som består av is, har smält har nu nordtoppen passerat och leder med drygt en meter. Åtminstone just nu, rapporterar SVT.

Gunhild Rosqvist, FOTO: Niklas Björling

Redan i fjol rapporterades det om att nordtoppen gått förbi och blivit Sveriges högsta punkt. Men det visade sig till slut ha varit falskt alarm då mätningarna visade sig vara för oprecisa. Men de nu aktuella rapporterna slår fast att nordtoppen passerat med drygt en meter.

– Precisionen vid en av mätningarna i fjol var inte tillräckligt hög, så det resultatet är för osäkert. Men i år kan vi med två centimeters noggrannhet säga hur mycket sydtoppen tappat och slå fast att nordtoppen är 1,2 meter högre, säger Gunhild Rosqvist, geografiprofessor vid SU, som befinner sig på Tarfala forskningsstationt till SVT.

Däremot kan sydtoppen komma att återta rollen som högsta topp när det börjar snöa igen.

– Vi mäter höjden precis när smältperioden tar slut. Sedan kommer snön och Sydtoppen kommer att gå om igen, säger Gunhild Rosqvist till SVT.

Sydtoppen består av 2060 meter fast berg. Resten är alltså glaciär. Och för drygt 40 år sedan var islagret ungeför 15 meter tjockare och sydtoppen 2111 meter över havet. Men om glaciären över tid ska bli tjockare igen krävs mer än bara snöfall under vinterhalvåret

– Det är främst svala somrar som gör att glaciärer kan växa till, inte snörika vintrar. Ett par heta somrar i rad äter hårt på en så pass liten glaciär som denna säger Gunhild Rosqvist.

Läs mer här.

Felix Lidéri