Intresse för droger blev en förening på campus – “Handlar om vetenskapen”

Emma Carlsson är ordförande i föreningen PUSS och var med och startade den under vårterminen. Foto: Sofi Röjlar

Flera studenter vid SU vill lära sig mer om psykedeliska droger, och har därför gått med i en förening på campus som handlar om just det.

Det utrymmet kanske inte finns i ens vardagliga sammanhang, så det kändes som att en studentförening var aktuell, berättar ordförande Emma Carlsson.

En kårförening som startade under vårterminen börjar få rötter på Stockholms universitet. Puss, som föreningens förkortning lyder, har idag över 100 medlemmar.

– Puss är förkortning för Psykedeliska universitetsstudenter i Stockholm, säger ordförande Emma Carlsson.

Föreningen har skapats för intresset av den psykedeliska vetenskapen. Psykedelia är ett samlingsnamn för substanser som orsakar kraftigt förstärkta sinnesintryck, ett exempel är LSD.

– Vi vill främja den kunskapen i studentlivet genom att samla studenter som är intresserade av det här, eller inte är intresserade, och diskutera fördelar, nackdelar och hur det sätts in i samhället och psykiatrin. Det börjar bli en del av folkmun numer, berättar Emma Carlsson.

Poppis bland psykologstudenter

Emma pluggar femte året på psykologprogrammet och hennes intresse för den psykedeliska vetenskapen kommer ur hennes intresse för människan.

– Jag har varit intresserad av österländsk kultur, likväl som västerländsk, som nu med psykologi, eller religion. Jag tycker att psykedelisk vetenskap är en del i det – att utforska människans psyke.

För att gå med i Puss behöver man söka på deras namn på Facebook och fylla i ett formulär. Medlemmarna består mestadels av psykologstudenter, men föreningen är öppen för alla som är studenter vid Stockholms universitet.

– För då kommer man inte bara fokusera på psyket utan att det blir hela vetenskapen. Det kan vara biologi, filosofi eller ekonomi. Det finns många infallsvinklar att ta på runt det här ämnet. Allt är välkommet och önskat.

Emma berättar att vem som helst är välkommen på deras evenemang, men för att kunna påverka innehållet måste man vara medlem. Foto: Sofi Röjlar

Endast vetenskap

Men inte exakt allt. Personliga erfarenheter är inget som diskuteras i föreningen.

– Vi pratar inte om eget bruk, det är privat och ens egna fritid. Det här handlar om vetenskapen, hur den ser ut idag och om allt vi vet – och vill veta.

Emma berättar att föreningens syfte inte är att glorifiera droger.

– Vi står också på olika håll i vår förening, utifrån vad vi tänker, tror och tycker.

För att hålla sig uppdaterade och lära sig mer har föreningen en löpande bokklubb och anordnar olika evenemang, såsom föreläsningar, filmvisningar och författarsamtal.

“Bjuda på pizza”

Många gånger lyckas de hålla kostnaderna nere, men ibland behöver de ansöka om projektbidrag från Stockholms universitets studentkår.

– Vi hade turen att känna författaren, och ljudutrustningen hade någon som de kunde låna ut. Så vi jobbar med det vi har, men till exempel när vi ansökte om rättigheter för att få visa filmen och för att bjuda på pizza och läsk så ansökte vi om bidrag.

Just nu håller föreningen på att planera inför hösten, och hoppas på att även nu få projektbidrag.

– Vi vill få hit fler författare, och vi skulle vilja ha folk som undervisar på ett interaktivt sätt. Det är så kul att vara med i något som bubblar upp igen och är i framkanten – hänga med i det som händer i psykedelisk vetenskap idag.

Sofi RöjlarKårförening