Nu ska vildvuxna trädgården på campus få ett lyft — studenter blåser nytt liv i odlingarna

Maja Markiola och Vera Storre jobbar för att skogsträdgården på campus ska få nya glansdagar. Foto: Jennifer Snårbacka

Skogsträdgården på campus Frescati har legat vilande ett tag på grund av pandemin. Men nu har nya krafter tagit sig an projektet.

Det är så tillfredsställande att få se plantorna växa, säger studenten Maja Markiola.

Invid tunnelbaneuppgången på campus Frescati ligger ett litet grönområde med prunkande äppelträd och bärbuskar.

För den oinvigda ser det kanske lite ut som en vildvuxen park, men idén är mycket större än så, berättar SU-läraren Christina Schaffer. Hon var drivande i att starta upp trädgården 2012 i samband med en sommarkurs om stadsodling och hållbar utveckling.

Tanken var att skapa en trädgård där växterna både binder koldioxid och bidrar till matproduktion, berättar hon.

Det är många idéer knutna till den här trädgården. Den bidrar till biologisk mångfald då många insekter och fåglar trivs här. Vi odlar på ett sätt som är mer cirkulärt, det betyder att man skapar en gynnsam miljö för växterna och slipper ösa på kemikalier. Dessutom ska människor, både studenter och anställda, trivas med att vara på platsen.

Konceptet kallas skogsträdgård — en mer hållbar typ av trädgård där växterna lever och går att skörda i flera år, kräver mindre arbete, och där man odlar på ett sätt som minskar behovet av bevattning och gödsling.

Christina Schaffer är lärare vid Institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet. Foto: Jennifer Snårbacka

Poängen med det här är att vi odlar fleråriga, perenna grödor. Till skillnad från ettåriga växter, annueller som de kallas. Allting ska vara ätbart, och det är det nästan. Dessutom binder perenna växter koldioxid, vilket skiljer sig från vanligt jordbruk som bidrar till koldioxidutsläpp, säger Schaffer.

Planterat på Lantbruksakademins gamla åker

Att det blev just lotten invid tunnelbanan visade sig passa rätt bra. Tidigare var det platsen för Kungliga skogs- och lantbruksakademiens experimentalfält, som också användes för odling och jordbruk.

Vi tittade på flera ställen och så blev det det här, experimentalfältet som tidigare tillhörde Lantbruksakademin. Två äppelträd är kvar här från den tiden, jag skulle gissa att de är från 1930-talet baserat på hur stammen ser ut, säger Schaffer och pekar mot två äppelträd.

I många år var engagemanget för trädgården stort. I och med att skogsträdgården ofta användes i samband med kurser på universitetet fanns det ett stort engagemang bland studenterna.

Men sedan slog pandemin till, berättar Schaffer.

Nu tycker jag det är jobbigt att se, det är en hel del ogräs här som inte tagits hand om. För drygt ett år sen började ett gäng studenter fråga om de fick vara här och odla, studenter som inte gått mina kurser. Det var kul, den har inte använts så mycket som jag vill på sistone. Och jag vill ju att platsen ska användas, gärna för odling, för en kurs eller bara för att man trivs här, säger hon.

Under äppelträdet frodas bland annat spansk körvel och jordärtskocka. Foto: Jennifer Snårbacka

Studenter blåser nytt liv i trädgården

En av studenterna som bidrar till nystarten är Vera Storre. Hon kommer från Tyskland och studerar andra året på sin master i hållbar utveckling vid SU.

Nys om skogsträdgården fick Vera i vintras av några kurskamrater, och i somras var hon med och planterade potatis, vitlök och morötter i trädgården.

– Jag har alltid velat lära mig mer om trädgårdsarbete, men den möjligheten har inte funnits. Jag gillar verkligen kombinationen av att lära sig och få göra samtidigt, utan att ha någon verklig erfarenhet, säger hon.

När Studietid träffar henne på söndagen håller hon och vännen Maja Markiola, som studerar geografi, på att planera höstens aktiviteter på skogsträdgården. De inväntar också fler studenter då de ska rensa ogräs — brännässlorna har tagit över under sommaren.

– Det är verkligen en vacker plats att vara på. Vi försöker nu träffas en gång per vecka för att så, vattna och rensa ogräs, beroende på säsong, säger Maja.

“Plocka bären”

De har också stora planer för vintern och hösten. I och med att odling inte är möjligt under vintern kommer fokus ligga på att lära sig mer om odling och även fler sociala evenemang — såsom föreläsningar om skogsträdgårdar och yoga.

Och intresset är stort, enligt Maja Markiola.

– På vår välkomstträff häromveckan var det cirka 30 personer som kom. Många är intresserade, säger hon.

Gruppen håller kontakt via en Whatsapp-grupp och via Instagram-kontot “susforestgarden”, och om det behövs pengar för verktyg eller frön så får de bidrag från universitetet. Maja och Vera välkomnar alla som har ett intresse att komma dit till deras träffar — och att skörda.

För trots att hösten är här finns det fortfarande frukter och bär att plocka. Både päronträden och mullbärsbuskarna är fulla.

– Det är mer av ett problem att folk inte plockar, så vi brukar säga: snälla plocka bären, plocka äpplena. Också folk som inte är med och planterar får komma och skörda, säger Vera.