Konservativa Partiets styrelse avgår efter "interna diskussioner" 

Styrelsen för det nystartade Konservativa Partiet avgår med omedelbar verkan. Det meddelar partistyrelsen i ett mejl till #studietid under torsdagen. Anledningen ska vara en intern diskussion huruvida det Konservativa Partiet skulle vara bundet till någon utomstående parti eller förbund.

EDIT: Artikeln har uppdaterats med kommentar från SVÄR kl. 10.34, 20.04.17

FOTO: Felix Lidéri

Efter att interna diskussioner uppstått huruvida Konservativa Partiet skulle vara bundet till utomstående parter eller förbund så valde styrelsen att ta avstånd till alla typer av påstådda kopplingar till andra parter, samt till allt som inte varit direkt kopplat till deras offentliga valfrågor.

I ett mejl till #studietid skriver man:

"Vi kan bara tala för oss inom styrelsen för Konservativa Partiet vid Stockholms universitet, och med det menar vi att vi inte ställer oss bakom en politisk miljö eller någon miljö över huvud taget som för med osanning, smutskastning eller någon form av ‘’oschysst’’ beteende. Vi syftar bland annat direkt till det senaste årsmötet från SVÄR’s (Statsvetenskapliga ämnesrådet, reds. anmärkning) protokoll står det skrivet att: 

”Olika organisationer som är kopplade till SU - feministiska, anti-fascistiska och anti-rasistiska organisationer har råkat ut för kuppförsök på sina årsmöten. Det är ett parti eller en förening som heter Konservativa förbundet som anmält sig till kårvalet och har försökt ta över organisationer på SU”.

Detta är något som styrelsen menar inte stämmer och man vill förtydliga att man ”inom styrelsen för det Konservativa Partiet inte har tagit del av denna typ av verksamhet.” 

På grund den rådande situationen väljer alltså Konservativa Partiets styrelse att avgå från sina poster och lämna partiet med omedelbar verkan.

Under torsdagseftermiddagen meddelande valnämnden att Konservativa Partiet, efter att fyra personer inkommit med begäran att få strykas från kandidatlistan, fortsatt ställer upp i valet. Nu med tre namn.

Jessica Liander. FOTO: Privat

För att ett parti ska godkännas behöver de anmäla sig och godkännas av valnämnden. Därefter ska partierna nominera individer till fullmäktige genom att inkomma med lista på minst fem fullvärdiga kårmedlemmar som ställer upp i valet. Men att ett parti därefter får färre än fem personer betyder inte att partiet utesluts.

– När ett parti väl är godkänt så får man delta i valet, även om man skulle vara färre än fem personer. Så partiet utesluts inte per automatik, säger Jessica Liander, ordförande för valnämnden.

Däremot kommer man i Konservativa Partiet inte kunna ersätta de fyra kandidater som lämnat partiet och går nu till val med tre personer på listan. 

– Det finns bara ett nomineringstillfälle i processen innan kårvalet, så det går inte att "uppdatera" listan med annat än begäran om att någon tas bort helt. Bara för att ett parti haft till exempel 15 personer på en godkänd lista så betyder det inte att de har rätt till att ha en lista på 15 personer.

Partiet kommer inte heller kunna använda eventuella mandat utöver de tre som eventuellt ställer upp.

– Skulle man i valet tilldelas fler mandat än vad man har kandidater så kommer de platserna lämnas vakanta i fullmäktige till nästa år, säger Jessica Liander.

#studietid har sökt Konservativa Partiets avgående styrelse för en kommentar, men man har valt att inte ytterligare kommentera händelsen.

Efter publicering kontaktas #studietid via mejl av SVÄR’s kommunikatör Mindy Parkkinen. Hon uppger att SVÄR vill kommentera artikeln. När #studietid kontaktar SVÄR fredag morgon meddelar de att SVÄR´s styrelse avböjt att kommentera men att de uttalar sig i ett inlägg på sin facebook-sida.

De vill också understryka att meddelandet från de medlemmar i Konservativa Partiet som nu avgått innehåller ett faktafel.

– Vi vill understryka att artikeln har ett faktafel, det var inte ett årsmöte dessa saker diskuterades utan ett vanligt möte som vi har månadsvis, skriver Mindy Parkkinen, kommunikatör på SVÄR i ett mejl till #studietid.

I SVÄR´s facebook-inlägg står att läsa följande:

”Hej!

Det har uppkommit en oturlig situation som SVÄRs styrelse vill be om ursäkt för. Det har smugit sig in en felaktighet i vårt senaste mötesprotokoll från SVÄRs möte den 2 april 2020. Felaktigheterna beror på att presidiet inte tydligt nog formulerade sig angående den uppkomna situationen i kombination med att sekreterare och justerare uppfattade det som presenterades från presidiet felaktigt.

Så här löd den felaktiga formuleringen: “Olika organisationer som är kopplade till SU – feministiska, anti-fascistiska och anti-rasistiska organisationer har råkat ut för kuppförsök på sina årsmöten. Det är ett parti eller en förening som heter Konservativa förbundet som anmält sig till kårvalet och har försökt ta över organisationer på SU[...]organisationen som gjort kuppförsök var kopplade till Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna, och detta möjliggörs av Zoom.”

Rättelse:

-SVÄR hade INTE någon information om att den Konservativa föreningen/förbundet hade gjort några så kallade sabotageförsök/kuppförsök på föreningar på SU.

-Att organisationen är kopplad till Alternativ för Sverige eller Sverigedemokraterna är något som SVÄR inte har information om.

SVÄR blev uppmärksammade på att misstankar om kuppförsök förekommit vid en eller flera organisationer utanför universitetet men med kopplingar till studentföreningen och det var därför detta togs upp på mötet och diskussion kring SVÄRs egna stadgar.

SVÄR ber om ursäkt för att de felaktiga formuleringarna kan ha skapat förvirring och försöker nu arbeta ut tydligare riktlinjer för att detta ej ska hända igen.

Allt gott, SVÄRs styrelse”.