Krispaket till högre utbildning och forskning för att möta arbetslöshet

Arbetslösheten väntas öka i och med coronakrisen. Därför lägger regeringen ett omfattande krispaket för att hjälpa varslade att ställa om och vidareutbilda sig. Det skriver Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Matilda Ernkrans. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Tre viktiga delar i paketet är:

  • Redan till sommaren växlar vi upp antalet kurser genom att möjliggöra medel för ytterligare cirka 6 000 sommarkursplatser. Detta för att fler ska få möjlighet att läsa in en utbildning i snabbare takt, bredda sina studier eller vidareutbilda sig. Närmare 400 sommarkurser är fortfarande öppna för sen anmälan.

  • Fler behöver studera vårdutbildningar och tekniska utbildningar. För att öka möjligheten för människor att bli behöriga till sådana utbildningar föreslår vi en satsning på basår motsvarande 2 000 utbildningsplatser under 2020.

  • För att fler ska kunna påbörja en längre utbildning eller omskola sig föreslås en permanent utbyggnad av högskolan motsvarande 1 300 utbildningsplatser 2020. Utbildningar där det bedöms råda en brist på kompetens ska prioriteras och de ökade resurserna bör också användas för att bygga ut utbildningar som kan underlätta för personer som är i behov av omställning. Dessutom stärker vi möjligheten till distansundervisning för universitet och högskolor och ökar pengarna till öppen nätbaserad utbildning (så kallade moocar), med sammanlagt 50 miljoner kronor.

KÄLLA: regeringen.se

Paketet, som är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, innebär en stor förstärkning av högskolan för möta det ökade behovet av utbildningsplatser när arbetslösheten ökar, menar Matilda Ernkrans (S).

”Hela vårt samhälle utmanas nu av den globala coronakrisen. Smittspridningen måste minska för att rädda liv. Men vi behöver också möta konsekvenserna av den ökade arbetslösheten. För att hjälpa de som drabbas av varsel och en tuffare arbetsmarknad lägger vi nu ett omfattande krispaket, med ökade möjligheter att vidareutbilda sig eller ställa om.”, skriver Matilda Ernkrans (S) i debattartikeln.

Behoven av utbildningsmöjligheter väntas, enligt ministern, öka redan till sommaren när sysslesättningsgraden väntas falla. Därför föreslås en stor satsning på högskolan, som nu på kort tid ställt om till distansundervisning.

”För att hjälpa de som drabbas av varsel och en tuffare arbetsmarknad lägger vi nu ett omfattande krispaket, med ökade möjligheter att vidareutbilda sig eller ställa om motsvarande 9 300 fler platser redan 2020.”, skriver Matilda Ernkrans (S).


Satsningen ska också vara skräddarsydd för att möta de varsel som man ser på arbetsmarknaden, för att snabbt utbilda människor så att de åter ska få ett jobb.

Enligt Åsa Borin, planeringschef vid Stockholms universitet, ställer sig universitetet positiva till förslaget. Däremot är det ännu okart hur stor ökningen kommer bli.

– Vi fick en förfrågan från utbildningsdepartementet vi kunde ta emot fler studenter. Vi tackade ja till deras första förfrågan om en ökning med ungefär 150 basårsplatser och ett antal sommarkurser, exakt hur många vet jag inte.

Hur utökningen kommer se ut och var de nya utbildningsplatserna kommer fördelas är också för tidigt att säga, menar Åsa Borin.

– Vi måste vänta till att regeringens vårproposition röstats igenom innan vi vet mer. Jag vet att det pågår diskussioner på departementet om ökningens utformning.

Åsa Borin tror inte att det kommer bli några problem med att ta emot fler studenter.

– Vi har redan haft några institutioner som har meddelat att de kan ta emot flera studenter, sen kommer troligtvis takbeloppen (Takbeloppet är den maxersättning som universitet eller högskola kan få för utbildning på grundnivå och avancerad nivå under ett år. reds. anmärkning) höjas.

Felix Lidéri