Doktorander kräver förlängda utbildningar i spåren av pandemin

För en tid sen publicerade Universitetsläraren en debattartikel författad av SFS:s doktorandkommitté och SULF:s doktorandförening. I den kräver doktoranderna att deras utbildningar förlängs två månader till följd av coronapandemin. Detta för att inte riskera att inte hinna klart till sin examen. 

FOTO: Felix Lidéri

I debattartikeln menar man att universiteten bör möjliggöra en förlängning, så kallad prolongering, av doktorandernas utbildningar. Detta på grund av att man, när coronapandemin slog till och tvingade många att arbeta hemifrån, missat viktiga moment som intervjuer och fältstudier, samtidigt som hela forskningsprojekt kommit att ställas in. Något som kan betyda att det inte går att bli klar med sin utbildning i tid. 

I våras publicerade SFS:s doktorandkommitté en rapport, ett arbete som drivits av Pil Maria Saugmann och Sara Gunnarsson vid SFS:s doktorandkommitté, och som kartlagt vilka konsekvenser pandemin skulle få för landets doktorander. Men när man nu, enligt Erik Bergenholtz, ordförande för SULF:s doktorandförening och en av dem som författat artikeln, inte sett någon generell förändring från universitetets sida kände man att man behövde belysa detta ytterligare med debattartikeln.

Erik Bergenholtz, ordförande för SULF:s doktorandförening. FOTO: Privat

– Vi kände att vi behövde trycka på lite extra och poängtera att vi behöver förlänga utbildningen för alla. På vissa lärosäten får man förlängt och på vissa kan det skilja på fakultetsnivå hur mycket man kan få förlängt. Och det känns inte riktigt bra, säger Erik Bergenholtz.

Idag saknas en nationell riktlinje för hur man ska hantera doktorandernas situation i och med pandemin. Beslutet ligger hos varje enskilt lärosäte.

– Det har inte kommit någon nationell policy om hur man ska hantera detta från universitetens sida. Det har varit upp till varje lärosäte att bedöma hur man ska göra. Men Arbetsgivarverket har sagt att förseningar på grund av coronapandemin är giltigt skäl för prolongering.

Om man som doktorand inte får förlängt och examensdatumet inte flyttas fram riskerar doktoranden att få slutföra sitt arbete oavlönat, vid sidan av ett annat arbete.

– Är du anställd som doktorand så har du fyra års heltidsstudier på dig att bli färdig. Och har du inte tagit din examen då så är det inte säkert att man får fortsätta som anställd doktorand. Du blir inte utkastad från utbildningen men du kan behöva jobba på din avhandling vid sidan av ett annat arbete, kanske som adjunkt på lärosätet eller ute i industrin.

Även om Erik Bergenholtz hört om doktorander som haft svårt att få sin examen framskjuten så har han själv inte haft några problem med sitt lärosäte. Där ändrade man snabbt den lokala policyn för prolongering.

– Jag kan bara tala för mig och Blekinge Tekniska Högskola där jag studerar, men här har det funkat bra och man har ansett att doktoranderna ska tillåtas prolongering eftersom Arbetsgivarverket har sagt att man ska få det. Men jag har hört om lärosäten där det inte fungerat fullt lika bra. 

Nu vill man att universiteten, på ett nationellt plan, ska möjliggöra en förlängning av doktoranders utbildning med två månader, baserat på den tid pandemin pågått. Men detta kan komma att revideras, menar Erik Bergenholtz.

– Skulle vi behöva jobba under de här förhållandena i ett år till så får vi be om mer prolongering. Men vi valde att inledningsvis be om två månader eftersom vi inte kan be om att prolongera för något som inte har hänt än.

Astri Muren, vicerektor vid Stockholms universitet, har inga kommentarer på doktorandernas debattartikel, men hon menar att arbete pågår för att se över doktorandernas situation. 

Astri Muren, vicerektor vid Stockholms universitet. FOTO: Niklas Björling/Stockholms universitet

– Rektor har beslutat att uppdra till områdesnämnderna att tillse att i samband med den årliga revideringen av de individuella studieplanerna särskilt beakta pandemins effekter för varje enskild doktorand. Vi har också infört ett särskilt formulär där doktoranderna kan beskriva dessa effekter skriver Astri Muren i ett mejl.

Riskerar inte vissa doktorander att drabbas hårdare av pandemin än andra, om beslutet kan komma att baseras på vilket ämnesområde de studerar vid?

– Jag ser inte att beslut kommer att baseras på ämnesområde.

Har ni fått några indikationer på att era doktoranden har drabbats av pandemin och riskerar att missa sitt datum för examinering?

– Vi vet att doktorander har påverkats av pandemin men jag känner inte till något fall då en doktorand riskerat att t ex missa sin disputation.

Vad som skulle hända om en doktorand skulle missa sin disputation eller inte hinna klart med sin avhandling på grund av förseningar som uppkommit i och med pandemin vill Astri Muren inte gå in på och hänvisar till svaret på tidigare frågan.

Kommer SU:s doktorander att tillåtas prolongering till följd av pandemin? 

– Det kan ske i de fall SU bedömer att det finns skäl. Anställningstiden för doktorand får förlängas utöver fyra års heltidsstudier om det finns särskilda skäl, såsom ledighet på grund av sjukdom, ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret eller för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet. De speciella omständigheterna av pandemin kan under vissa omständigheter utgöra särskilda skäl, skriver Astri Muren.




Felix Lidéri