AI kan ha hittat liv i rymden

Forskare säger sig ha identifierat 72 olika, mystiska signaler från en annan galax, med hjälp av artificiell intelligens.

Det är forskare från SETI-institutet (Search for Extraterrestrial Intelligence) som gjorde upptäckten när de lät artificiell intelligens (AI) gå igenom 400 terabyte av radiodata från en tre miljarder ljusår avlägsen dvärggalax, rapporterar Sky News.

Signalen, som identifierades 2007 är en så kallad FRB (Fast Radio Burst) och består av korta, snabba radiopulser. Tack vare av en självlärande AI, utvecklad av Berkeley-studenten Gerry Zhang kan forskarna nu gå igenom stora mängder data för att automatiskt kunna identifiera mönster som sticker ut i mängden.

Forskarna vid SETI uppger att de idag inte vet vad som skapar signalen men att en av flera möjliga teorier är att det kan röra sig ”signaturer från teknologi utvecklad av utomjordiskt intelligent liv.”

Forskare vid Harvard University sa förra året att dessa FRB-signaler kan röra sig om ”energiläckor” från en utomjordiska, kraftfulla sändare. Vågorna ska då användas för att skicka iväg gigantiska segelskepp mellan galaxer genom små men konstanta ljusvågor som stadigt får farkosten att accelerera till otroliga hastigheter.

Signalen upptäcktes i US radio quiet zone där inomjordiska radiosignaler förbjudits för att inte störa teleskopens datainsamling.

Felix Lidéri