Omklippt valfilm bröt mot kårvalsföreskrifterna

Två fullmäktigekandidater för Allians för Kåren, AfK, har brutit mot kårvalsföreskrifterna genom att de delat en omklippt valfilm på sociala medier. Det slår valnämnden fast i utlåtande.

Bild+fr%C3%A5n+v%C3%A5rfullm%C3%A4ktigen%2C+27+februari.jpg

De två fullmäktigekandidaterna har på sina facebooksidor delat en omklippt version av Vänsterns Studentförenings, VSF, valfilm. I det nya klippet påstås det att VSF har som valfråga att förbjuda pubar och fester, vilket inte stämmer.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, och anser att kandidaterna brutit mot föreskriften att ”all information från partierna ska ha en tydlig avsändare och får inte vilseleda mottagaren”, säger Jessica Liander, valnämndens ordförande. 

Alla partier meddelades under måndagen om beslutet. Där begärdes att rättning skulle ske inom 24 timmar. Kort därefter var inläggen nedtagna.

– Hade man inte tagit ner filmerna hade valnämnden skickat en varning till partiet. Vi hade också övervägt att stryka kandidaterna inför kårvalet. Hade andra kandidater delat filmerna hade man övervägt att vidta ytterligare åtgärder, säger Jessica Liander. 

Vilka de ytterligare åtgärderna skulle vara vill dock Jessica Liander inte gå in på. 

Allians för Kåren hörsammade valnämndes beslut och plockade snabbt ner de delade klippen. De delar inte bilden av händelsen men tycker att det tråkigt att VSF känt sig felciterade.

– Det är självklart olyckligt att VSF har känt sig felaktigt citerade. Det är inte vår bild av händelsen men vi respekterar valnämndens beslut, säger Olav Solhusløkk Höse, partiombud för Allians för Kåren.

Anser ni att det vidtagits korrekta och tillräckliga åtgärder?

– Valnämnden är ett fristående organ som ska se till att föreskrifter följs. Vi uppskattar deras arbete.

Olav Solhusløkk Höse menar att det, fortsättningsvis, kommer vara ett delat ansvar för att den digitala kårvalsrörelsen kommer gå schysst till.

– Det är allas ansvar, både kårpartier och enskilda kandidater ska respektera de föreskrifter som satts upp.

Carl Tjernell, ordförande för Vänsterns studentförening, VSF, tycker att den uppkommna situationen är tråkig.

– Vi i VSF tycker det är tråkigt att det spridits vilseledande information om vårt parti och att vi påståtts stå för saker vi inte gör. Att detta dessutom gjorts tillsammans med ett redigerat klipp ur vår valfilm gör saken värre. Självklart ska partierna kunna kritisera varandra och varandras politik men det är att gå för långt att hitta på saker om vad sina motståndare tycker och modifiera deras kampanjmaterial, säger Carl Tjernell.

Samtidigt är han nöjd med valnämndens beslut och man är inom partiet tacksam för att AfK tagit ner klippen.

– Vi instämmer med valnämndens utlåtande och uppskattar att Allians för Kåren följt valnämndens rekommendationer.

Jonas Stigenberg, ordförande för Konservativa Partiet, KP, tycker att man inte fått fullständig information om det inträffade och vill därför inte fullt ut bedöma hur allvarlig överträdelsen varit. Men man har också sett att systemet fungerar.

– Denna typen av incident påvisar att reglerna fyller sitt syfte och att det här agerar som tydligt exempel, eller ett "upp till bevis" gällande kårens åtgärder när reglerna i fråga bryts. Vi hoppas på att den resterande valrörelsen håller en högre nivå än smutskastning från olika sidor, men det återstår att se, säger Jonas Stigenberg.

Man vill också, inom KP, betona vikten av likabehandling och respekt mellan partierna i valrörelsen, och att man inom det egna partiet måste kunna skilja på sak och person.

– Alla involverade parter i den valrörelse vi förespråkar inser allvaret i att handla med respekt. Förmågan att kunna skilja på sak och person är fundamental hos oss i det Konservativa Partiet. Uppstår det otydligheter internt så kommer det att tas itu med genom interna åtgärder, utan kompromiss, säger Jonas Stigenberg.

S-studenter menar, genom partiombudet Simon Froster Delbom, att man inom partiet ser allvarligt på den uppkomna situationen.

– I tider då fakta blandas med lögner är det synnerligen bekymmersamt att manipulerad information sprids av kårfullmäktigekandidater.

Nu ska man i S-studenter säkerställa att alla kårfullmäktigekandidater känner till och följer riktlinjerna i valrörelsen.

– Vår ingång för vår valkampanj är att fokusera på våra idéer och vad vi vill förändra. Andra partiers åsikter som vi inte delar ska bemötas sakligt men inte förlöjligas eller smutskastas. Att kårvalskampanjen i år enbart bedrivs digitalt ställer ännu högre krav på att kampanjerna ska utföras på ett sätt som inte förvränger andra partiers åsikter, säger Simon Froster Delbom.

Karin Bohman, ordförande för Studentpartiet, vill varken kommentera händelsen eller valnämndens beslut.

– Under valtider är vårt fokus på att kommunicera med våra medstudenter om hur vi vill att kåren ska demokratiseras, studentlivet växa och utbildningarna göras hållbara. Vi lägger inte fokus på, och har inte för vana att, recensera valnämndens beslut. I övrigt är vi stolta över att inte ha fått en enda varning från valnämnden så länge vi existerat och vi kommer såklart fortsätta bedriva val i den andan, säger Karin Bohman.