Fler vill sakta in CSN-återbetalning – ansökningarna ökar med 20 procent

Att fler ansöker om att temporärt få betala tillbaka mindre av sin studieskuld beror på ökade kostnader, tror analytiker på CSN. Foto: Jennifer Snårbacka.

Fler har svårare att betala tillbaka sina studieskulder – under 2023 ökade ansökningarna om nedsatt återbetalning till CSN med 20 procent.

Vid svårigheter att betala av studieskulder kan låntagare begära att få betala tillbaka mindre av skulden under en viss tid. Det är en möjlighet som fler sökt sig till det senaste året, enligt CSN:s årsrapport.

Under 2023 var det 86 900 personer som ansökte om nedsatt återbetalning med hänsyn till inkomst. Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.

Av de som ansökte var det strax över 70 procent som beviljades att temporärt sakta ner på återbetalningen.

Att inte alla får sina ansökningar beviljade beror enligt analytiker på CSN att det är ökade kostnader, snarare än inkomstförändringar, som ligger bakom varför fler har svårt att betala tillbaka sina studielån och därför begär nedsättning.

– Att antalet personer som har beviljats nedsättning inte ökade lika mycket som antalet som ansökt tyder på att låntagarnas försämrade betalningsförmåga inte beror på att de har fått sämre inkomster, utan på ökade kostnader, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att studenters skulder är större än någonsin. Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga studieskulden med nästan 15 procent.

Den sammanlagda skulden för studiemedel i Sverige ligger idag på 275 miljarder kronor.

Felicia Larsson