Fem partier ställer upp i kårvalet – borgerligheten satsar på nytt parti

Varje vår går kårvalet av stapel, och nu är det klart vilka partier som kommer att ställa upp. Bland de fem partier som ställer upp i årets val finns ett nyregistrerat parti, Borgerliga studenter. I samma veva försvinner Kristdemokratiska studenter från listan.

I det årliga kårvalet avgörs vilka som får sitta i Kårfullmäktige, SUS högst beslutande organ. Fullmäktige bestämmer bland annat vilka frågor som kåren ska driva och vilka som ska sitta i kårstyrelsen och presidiet. 

SUS tillhör gruppen studentkårer i Sverige som har partivalssystem, vilket innebär att kårmedlemmarna röstar på olika partier som representeras i fullmäktige.  

Nu har valnämnden gått ut med vilka partier som uppfyller kraven för att ställa upp i kårvalet. Sex partier har godkänts, men endast fem kommer att ställa upp.

Kristdemokratiska studenter (KDS), som utgjorde det minsta partiet förra valet med 6,09 procent av rösterna, hade tidigare meddelat att de inte skulle ställa upp om deras nya satsning Borgerliga studenter godkändes av valnämnden.

Borgerliga studenter är ett nyregistrerat parti som samlar medlemmar från såväl KDS som en rad andra borgerliga studentförbund, närmare bestämt från Centerstudenter, Liberala Studenter, Moderata Studenter samt Fria Moderata Studentförbundet.

I och med att Borgerliga studenter nu godkänts av valnämnden valde Kristdemokratiska studenter att dra tillbaka sin registrering inför valet. I år kan man alltså rösta på följande partier: 

  • Vänsterns studentförening (33,38 % 2023)  

  • S-Studenter (32,26 % 2023) 

  • Studentpartiet (19,63 % 2023) 

  • Konservativa kårpartiet (8,64 % 2023) 

  • Borgerliga studenter (nytt parti för i år) 

Valet går av stapeln den 18 april och avslutas en vecka senare, den 25 april. Röstningen sker via en länk som kåren skickar ut via mejl till alla kårmedlemmar.