Fem partier godkända till kårvalet — två högerpartier är nya

Nu har SUS valnämnd godkänt fem partier till kårvalet 2023. I år finns två nyregistrerade partier på listan, Konservativa Kårpartiet och Kristdemokratiska Studenter.

De partier som ställer upp i kårvalet 2023 och även blivit godkända av valnämnden är S-studenter, Vänsterns studentförening, Studentpartiet, Konservativa Kårpartiet och Kristdemokratiska Studenter. Det är alltså dessa partier som SUS medlemmar kan rösta på i kårvalet mellan den 17 och 28 april.

Dock motsatte sig Elis Wibacke, vice ordförande i valnämnden och medlem i Vänsters studentförening, beslutet om att godkänna Konservativa Kårpartiet.

— I min mening uppfyller inte partiet kraven, berättar Elis Wibacke.

Enligt SUS valordning som går att finna i kårens stadgar står det att partiets anmälan ska vara undertecknad av minst 15 kårmedlemmar.

— De hade samlat ihop 15 underskrifter men endast tolv var medlemmar i SUS. De resterande tre har köpt medlemskap i efterhand, berättar Elis Wibacke.

S-studenter höll med Wibacke. Men Studentpartiet och valnämndsordförande Emilia Kaufeldt, som är oberoende och har utslagsröst, röstade för att partiet skulle bli godkänt.

— Oavsett vilket parti det är som inte har underskrifter från 15 medlemmar så kommer jag ge partiet möjligheten att komplettera sin anmälan, berättar valnämndsordförande Emilia Kaufeldt.

Emilia Kaufeldt hörde av sig till Konservativa Kårpartiet och berättade att de tre personerna i fråga måste bli medlemmar innan valnämndens möte ägde rum, vilket de också blev.

— Jag vill inte motarbeta engagemanget på kåren, berättar hon.