Musikscenen på campus växer – ny kör på SU tar sats

Nike Almqvist och Kajsa Johansson Vondracek är två av sångfåglarna i den nya kören Lärkorna. Foto: Astrid Isac

Humanisternas etablerade kör får lite vänskaplig konkurrens. Nu finns det nämligen en ny kör på campus – lärarstudenternas Lärkorna.

– Sen 2018 har vi diskuterat om att starta kör, säger Nike Almqvist som sjunger i kören.

Studietid fick intervjua två representanter från kören Lärkorna på campus Frescati. Nike Almqvist, som pluggar till grundlärare och Kajsa Johansson Vondracek som är färdigexaminerad förskollärare. Båda är utskottsanvariga i Lärarstudentföreningen (Läs) och Nike är även aktivitetsansvarig.

Just namnet Lärkorna kommer från själva ordet ’lärarstudent’. Ett namn de hittade på när de spelade ett ordspel på ett föreningsmöte.

– Intresset har ju funnits i föreningen väldigt länge, säger Nike.

På en sittning i höstas nämnde Nike och Kajsa att föreningen hade skapat en ny kör, vilket direkt ledde till att de blev inbjudna att göra deras första spelning av SUS.

Körens största önskan är att de ska kunna välja vilka platser de kommer uppträda på i framtiden. Kajsa och Nike berättar att kören förenar människor som vill umgås utanför studierna och som har en glädje för sång, men som inte nödvändigtvis har en musikalisk bakgrund.

Första uppträdandet på stor fest

Festen som Lärkorna blev inbjudna att sjunga på var SUS 140-års bankett. Det var första gången som Lärkorna stod på en scen.

Både Nike och Kajsa verkade nöjda med körens debut.

Kören Lärkorna håller upp sin sångbok. Foto: Privat

– Det var väldigt kul. Det är så många som inte har erfarenhet av att sjunga i kör eller liknande. Vi har så många personligheter och det syntes också när vi uppträdde första gången, berättar Nike.

Lärkorna uppträdde även på Luciabalen. Då sjöng de tillsammans med Humhum – SU:s redan etablerade kör.

Lärkorna sjunger idag mest svenska låtar eftersom alla medlemmar kommer från en svensktalande bakgrund, men de är öppna för att även sjunga på engelska i framtiden.

– Vi tar det lite som det kommer. Vi kommer vara öppna för att sjunga allt, men just nu så sjunger vi studentsånger, säger Kajsa.

Kören samlas nu varje onsdag under tre timmar på Bojan för att sjunga tillsammans. Att få sjunga tillsammans och göra en rolig aktivitet är det som skapar mening för dem som kör.