Då avgörs kårvalet 2024 – röstningen förkortas med en vecka

Nästa år kommer det endast vara möjligt att rösta i SUS kårval under en veckas tid. Orsaken till beslutet är att valberedningen vill öka engagemanget och samtidigt minska arbetsbördan för ideellt engagerade.

Under torsdagens kårfullmäktige fastslogs det att kommande kårval kommer äga rum mellan den 18 april till den 25 april.

Tidsperioden skiljer sig från tidigare år, då studenterna fått två veckor på sig att rösta.

Anledningen till den förkortade perioden är enligt valnämnden att “möjliggöra engagemang och minska risken för en ohållbar arbetsbörda för ideellt engagerade”.

Med den förkortade perioden hoppas man även underlätta kraftsamling hos både kårpartierna och SUS kansli. Valnämnden hoppas även att detta ska öka medlemmarnas intresse för valet.

Intresset för att rösta har varit svalt i många år, men på senare år har valdeltagandet ökat. I årets kårval röstade drygt 20 procent av kårens medlemmar.


Fakta: Kårvalet 2024

Kårfullmäktige är Stockholms universitets studentkårs högsta beslutande organ, och beslutar om bland annat kårens inriktning, verksamhetsplan och budget.

I kårvalet, som arrangeras varje år, har kårens medlemmar möjlighet att rösta om vilka som ska ingå i fullmäktige. Varje år skickar partier in anmälan till valnämnden för att meddela att de vill delta, och 2024 sker detta senast den 14 mars.

Om partiet godkänns kan de meddela om sina nominerade kandidater den 25 mars.

Torsdagen den 18 april inleds röstningen. Då kan SUS-medlemmar rösta på sin kandidat genom en länk som skickas till medlemmars mejladresser. Röstningen pågår fram tills torsdagen den 25 april, och vanligtvis stängs röstningen på kvällen.

De kårpartier som får flest röster får även flest mandat i kårfullmäktige. Efter att rösterna räknats inleds en förhandlingsprocess, då partierna diskuterar sinsemellan om vilka poster de ska ha. Det handlar bland annat om platser i SUS styrelse och vilka som ska sitta i presidiet (ordförande och vice ordförande för kåren).

Under valfullmäktige, som planeras äga rum den 23 maj, tillsätts styrelseplatserna.