Granskning: Så dyrt är studentkårernas kaffe – SUS högt upp på listan

Student köper kaffe på Kafé Kåriander, som ägs av Stockholms universitets studentkår. Foto: Sofi Röjlar

Bara två studentkårer erbjuder dyrare kaffe än vad Stockholms universitets studentkår (SUS) gör. Det visar Studietids granskning av priset på kaffe hos kårdrivna kaféer i Sverige.

– Priset är så lågt det kan bli för att gå runt, säger kårens ordförande Disa Ahlblom-Berg.

Studietid har granskat vad kaffet kostar vid statliga universitetskårers kaféer runtom i Sverige. Vi har kontaktat alla kårer med eget kafé vid de 14 statliga universiteten, för att ta reda på vad en student behöver punga ut för att få en kopp rykande varmt kaffe.

Granskningen visar att SUS-medlemmar får betala den tredje dyraste notan för kaffe på sitt kårkafe – 20 kronor för en stor kopp kaffe.

Samtidigt betalar studenterna i Linköping halva priset för en kopp som i praktiken kan vara hur stor som helst. I Linköping får man nämligen hälla upp kaffet själv i medtagen kopp.

Anledningen till att det är så pass mycket dyrare för SUS-medlemmar beror bland annat på hyran som Kafé Kåriander har.

– Priset är så lågt det kan bli för att gå runt. Det stora problemet på SU, för alla verksamheter på campus, är att hyrorna är jättedyra. Det drar upp alla priser, på mat, hyra av lokaler och kaffepriser, säger SUS ordförande Disa Ahlblom-Berg (VSF).

Disa Ahlblom-Berg (Vänsterns studentförening) är ordförande för Stockholms universitets studentkår. Foto: Sofi Röjlar

I Linköping och Örebro arbetar ideell arbetskraft

Men när Studietid frågar studentkåren Consensus i Linköping hur det är möjligt för dem att erbjuda ett så lågt pris kommer inte hyran på tal – utan att de har en stor mängd ideell arbetskraft.

“Troligtvis handlar det om att vi har omkring 70 caféarbetare som arbetar idéellt i caféverksamheten samt en cafégrupp på 12 personer varav endast två är arvoderade. Vi har ett samarbete mellan kåren och Café Örat då caféchefen också är en handläggare i styrelsen och kommer till majoriteten av våra styrelsemöten. Så det ideella arbetet är en ovärderlig och stark grund för kaféverksamheten samt det billiga kaffepriset”, skriver kårordförande Filippa Alesand Lundin i ett mejl.

Även i Örebro har man ett liknande koncept med, utöver en arvoderad arbetare, två ideella arbetare. Örebro universitets studentkår driver restaurangen Kårhuset på campus. En mellanstor kaffe får man där för tio kronor.

Emil Larsson, driftchef på Kårhuset, berättar att man satsar hårt på att pressa priserna på kaffet — så att det ska vara en förmån för medlemmarna.

“Vi har ett lågt pris på vårt kaffe för att ge det som en förmån till kårmedlemmarna. Vi förhandlar priser kontinuerligt för att se till att vi alltid kan erbjuda campus billigaste kaffe”, skriver han.

Ideell arbetskraft inte ett alternativ för SUS

Att ha ideell arbetskraft på Kåriander för att kunna erbjuda billigare kaffe är inte aktuellt för SUS, säger Disa Ahlblom-Berg.

– Det finns ju arbetsrättsliga faktorer i sådant här. Vi är väldigt noga med att all personal som kommer till oss ska ha bra villkor. Vi har gått mot att vi hellre jobbar med riktig personal, anställda. Men det är bolaget som sköter sina rekryteringar.

Vanligtvis arbetar en kaféchef samt en anställd på heltid på Kafé Kåriander, och dessutom en extra anställd vid behov. För tillfället är dock kaféet stängt på grund av personalbrist.

För verksamhetsåret 23/24 har SUS bestämt sig för att satsa 300 000 kronor på att göra mat och kaffe billigare. Satsningen var tänkt att gå igenom Kafé Kåriander — men i nuläget är det oklart vad som händer.

Av de studenter som Studietid pratat med tycker många att priserna på kaféet är för höga. En av dem är personalvetarstudenten Ebba Fogelin, som själv är SUS-medlem.

Att ha ideell personal för att få ett billigare pris kunde vara en bra lösning, menar hon.

Hade du själv kunnat tänka dig att jobba där?

– Ja, om jag inte haft ett annat jobb hade jag kunnat tänka mig det. Om det gav mig förmåner, absolut.

Dyraste kaffet finns på KTH

Men även om en kaffekopp på Kafé Kåriander är jämförelsevis högt så finns det kårer som har ännu dyrare kaffe. På grannuniversitetet KTH är det ordinarie priset för en stor kopp kaffe 25 kronor.

Enligt Johan Delerud, verksamhetschef på THS Café, är förklaringen till deras pris förmodligen den dyra kaffesorten.

“Vårt kaffe från Zoegas är Rainforest Alliance-certifierat och ekologiskt och däri ligger nog svaret på att det är ett högre pris än övriga kårägda caféer.”

Likt SUS har de endast anställd personal som arbetar på deras kafé.

“Anställd personal med avtalsenlig lön och villkor är en stor faktor i all prissättning, inte bara gällande kaffepriset”, skriver Delerud.

För medlemmar erbjuder THS dock ett kaffekort på 180 kronor för 10 koppar — vilket innebär att priset blir 18 kronor per kopp. Varför man valt att inte ha medlemsrabatt på enskilda koppar kaffe beror enligt Delerud på en rad faktorer.

 “Bland annat för att varje kortköp kostar pengar, för att det stoppar upp kön när man ska be om medlemskort och därför att vi med medlemskort ger möjlighet att nyttja kortet både i caféet och i resturangen.”


Kaffepriserna hos kårdrivna kaféer i Sverige 2023

  1. THS Café vid Kungliga Tekniska Högskolan. Inga kårmedlemspriser, utan priset är ordinarie 20 kronor för en liten kopp och 25 för en stor. Kårmedlemmar kan däremot köpa kaffekort för 135 kronor för 10 små kaffe eller 180 för 10 stora kaffe.

  2. Campusrestaurangen vid Mittuniversitetet. Medlemmar i Studentkåren i Östersund får en normalstor kaffe för 15 kronor, en stor för 23 kronor. Köper man kuponghäften á 10 st kostar det 111 kronor för en kårmedlem.

  3. Kafé Kåriander vid Stockholms universitet. Medlemmar får betala 15 kronor för en liten kaffe, 20 kronor för en stor.

  4. Kårhusrestaurangen STUK vid Luleå tekniska universitet drivs av Teknologkåren och Luleå studentkår. Här får kårmedlemmar en kaffe för 19 kronor, till en storlek av 33 cl.

  5. Kårfiket Mitum vid Umeå universitet. Medlemmar betalar 10 kronor för en liten kaffe, 14 för en mellanstor och 19 för en stor.

  6. Kårhuset vid Örebro universitet. Medlemmar får en mellanstor kopp kaffe, den enda storleken kafét erbjuder, för 10 kronor.

  7. Café Örat vid Linköpings universitet. Medlemmar får kaffe med egen mugg — utan storleksbegränsningar — för 10 kronor.

Priserna är inhämtade under hösten 2023.

Jennifer Snårbacka