Flera miljoner till forskare på Stockholms universitet – bedöms kunna leda till genombrott

Fyra forskningsprojekt vid Stockholms universitet (SU) har beviljats Wallenberganslag på 115 miljoner kronor.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse stödjer landsgagnelig, långsiktig och fri grundforskning. De projekt som beviljas anslag bedöms hålla högsta internationella klass och ha möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott.

Claudia Mohr,

docent vid Institutionen för miljövetenskap.
Foto: KAW/Magnus Bergström

Claudia Mohr blev beviljad 31,1 miljoner kronor. Med detta anslag ska hon och andra forskare från Stockholms universitet starta ett forskningsprojekt om de flyktiga organiska föroreningar (VOC) som växter släpper ut.

Arne Elofsson,

professor vid Institutionen för biokemi och biofysik.
Foto: Rickard Kihlström

Arne Elofsson har blivit beviljad 30 miljoner kronor för ett nytt projekt som ska utveckla verktyg för att öka förståelsen för hur celler fungerar.

Jon Gudmundsson,

forskare vid Fysikum.
Foto: Alexandre Adler.

Jon Gudmundsson och hans kollegor kan i och med ett anslag på 27,5 miljoner kronor konstruera en ny typ av detektor för att hitta axioner. Axioner är ett slags hypotetiska partiklar som skulle kunna vara det som mörk materia består av.

Foto:

Anders Götherström,

professor vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur.
Foto: Rickard Kihlström

Anders Götherström blev beviljad 26,7 miljoner kronor. Med detta anslag ska forskare med hjälp av avancerad DNA-teknik kartlägga människans möte med den vilda faunan i Eurasien.

Sofi Röjlar