Migrationsverket inför lättnader för utländska studenter

Migrationsverket ändrar nu de tidigare kraven om närvaro för heltidsstudier för de som ansöker om uppehållstillstånd för studier i Sverige, det meddelar myndigheten via ett pressmeddelande. Ändringen är en följd av lärosätenas anpassning av undervisningen till följd av pandemin.

Tidigare har myndigheten haft en bestämmelse som säger att studenter som ansökt om uppehållstillstånd måste vara på campus under minst hälften av undervisningstillfällena, något som komplicerat tillvaron för många studenter när undervisningen blivit digital. Kravet för 50 procents närvaro vid campusstudier tas nu alltså bort. Ändringen omfattar utbildningar som ursprungligen skulle ha getts på campus, men som på grund av pandemin helt eller delvis ges på distans. Myndigheten skriver dock att tanken fortfarande är att studenter ska befinna sig i Sverige under utbildningstiden.

Myndigheten förlänger även undantaget om att man måste lämna landet för att förnya sitt uppehållstillstånd. Tidningen The Local har tidigare rapporterat om hur studenter upplevt stress över att behöva åka tillbaka till sina hemländer under pandemin, samtidigt som lärosäten krävt att studenter är på plats vid kursstart.

Hedvig Nittve