Debatt om vikten av representation och väljarantal för presideplatser på SUS valfullmäktige

Verksamhetsrapport, sedvanliga propositioner och motioner om bland annat rabatterade flerårsmedlemskap avhandlades igår kväll när partierna samlades på Zoom för årets valfullmäktige på Stockholms universitets studentkår (SUS). Dessutom debuterade valberedningen som en del i processen av val till nytt presidium - ett val som visade sig vara inte helt okomplicerat.

I och med kårvalet som avslutades den 7 maj var det igår kväll dags för valfullmäktige - det fullmäktige inom vilken en ny kårstyrelse samt presidium väljs. Fullmäktige inleddes av att kårens nuvarande ordförande Sofia Holmdahl gick igenom mötesformaliteterna, under vilka hon blev vald till talman för verksamhetsåret 2021/2022. 

Nuvarande vice ordförande Stockholms universitets studentkår, Elis Wibacke, bjöd sedan på en genomgång av kårens verksamhetsrapport för 2020/2021. Vad gäller kårens arbete kring ekologisk hållbarhet konstaterades det exempelvis att kåren verkat för utökad kollektivtrafik till det nya campus Albano som ska invigas i höst. Den andra rapporten för kvällen - Redovisning av externt stöd - presenterades av Oskar M Wiik, ordförande för valnämnden, som konstaterade att samtliga partier redovisat för sitt externa stöd. Detta efterföljdes av att valnämndens protokoll över valförrättningen godkändes. 

I den första och enda interpellationen som avhandlades under kvällen undrade Daniel Nilsson Brodén (VSF) om kårstyrelsen var villiga att verka för att internationella studenter ska få 25 procent av sina studieavgifter för läsåret 2020/2021 återbetalade. Detta mot bakgrund av att coronapandemin fått negativa konsekvenser både vad gäller tillgång till resurser och undervisning av hög kvalitet. Kårstyrelsen ställde sig positiv till interpellationen - i SUS åsiktsdokument ger man bland annat uttryck för att all högre utbildning bör vara avgiftsfri - och skulle därför ta med sig frågan till nästa kårstyrelsesammanträde. 

Sedan var det dags för två motioner, båda från representanter från Studentpartiet. I den första motionen så yrkades det för att Centrala doktorandrådet (CDR) och Centrala studentrådet (CSR) ska få lägga fram förslag till SUS fullmäktige om en av SUS påverkansfrågor från och med valfullmäktige 2022, med anledning av att det skulle ge fler studenter möjlighet att påverka SUS arbete. Kårstyrelsen höll med i sak men avslog motionen och föreslog istället att man bör involvera råden i att ta fram förslag på SUS påverkansfrågor från och med 2022 års kårval, ett förslag som fick bifall efter omröstning.

2021 års kårval är första året med valberedning. I sin andra motion yrkade därmed representanter från Studentpartiet för att det bör läggas till ett kapitel om valberedning i SUS stadgar, samt att man bör fortsätta med valberedningen under kårvalet 2022. Detta utifrån att man menade att den nuvarande processen - inom vilken partierna i regel förhandlar vad gäller valet av presidium - riskerar att leda till “fulspel”. Kårstyrelsen yrkade för avslag på motionen och föreslog istället “att uppdra SUS kårstyrelse och SUS valberedning att utvärdera valberedningens funktion och utvecklingsmöjligheter”. S-studenter yrkade för en ändring i den senare att-satsen, då man menade att valberedningen inte bör utvärdera sig själva. Kårfullmäktige röstade emellertid i enlighet med kårstyrelsens motionssvar. 

Därefter skulle kvällens fyra propositioner avhandlas, som berörde verksamhetsplanen, rambudgeten, organisationsplanen samt arbetsordningen för SUS fullmäktige. Alla propositioner antogs. I samma veva som rambudgeten avhandlades togs kvällens tredje motion upp - även denna från representanter från Studentpartiet. Motionärerna yrkade för att kåren bör ge studenter möjlighet till rabatterade flerårsmedlemskap, en fråga som tidigare varit uppe på tapeten i och med en snarlik proposition - som fick avslag - under förra höstens dechargefullmäktige. Kårstyrelsen yrkade för avslag, men föreslog att man åtminstone skulle ge studenter möjlighet till ett kårmedlemskap på sex terminer till ett pris på 500 kr - 100 kr mer än vad som föreslogs i Studentparties motion - som skulle innebära en rabatt på 40 procent. Mathilda Laestadius (BA) ifrågasatte det faktum att styrelsen yrkade för ett högre pris än det som yrkades i den ursprungliga motionen. Alice Brolin (VSF) yrkade därefter för avslag på både motionen och motionssvaret, dels utifrån uppfattningen att flerårsmedlemskap privilegierar de studenter som har möjlighet att betala en större klumpsumma på en gång, dels utifrån att det finns praktiska problem med flerårsmedlemskap - som att det exempelvis inte finns möjlighet till återbetalning. En majoritet röstade emellertid i linje med kårstyrelsens förslag. 

En och en halvtimme in på fullmäktige var det äntligen dags för kvällens huvudakt - valärenden. Efter att kårstyrelsens storlek - som under verksamhetsåret 2021/2022 kommer att bestå av sju ordinarie kårstyrelseledamöter och sju suppleanter - så valdes just kårstyrelseledamöter och suppleanter. 

Valberedningen presenterade sedan sitt förslag för kårordförande. Oskar M Wiik konstaterade att valberedningen var enhälliga i sitt beslut att föreslå Elis Wibacke (VSF) till kårordförande för SUS, och förslaget motiverades utifrån Elis Wibackes “långa och gedigna erfarenhet av SUS”. Elis Wibacke valdes även enhälligt av fullmäktige till kårordförande för verksamhetsåret 2021/2022. 

Valet av vice kårordförande var inte lika enkelt. Valberedningen föreslog Borgerlig Allians Linda von Fircks, och motiverade förslaget utifrån Linda von Fircks “bagage av ledarskap och organisationserfarenhet” och “stora engagemang för Stockholms universitets studentkår”. Oskar M Wiik menade även att en jämn könsfördelning inom presidiet var betydelsefullt.

Talmannen öppnade sedan upp för eventuella pläderingar, varefter Alicia Dickner (S) nominerade S-studenters Simon Froster Delbom till vice ordförande. Detta efterföljdes av en minst sagt utdragen diskussion kring vikten av en jämn könsfördelning samt betydelsen av ett partis väljarantal för dess plats i presidiet. Bland andra Douglas Ahlberg (BA) pläderade för valberedningens förslag, delvis utifrån att representation av båda könen anses viktigt. Olof Larsson (S) menade att han pläderade “för kårens väljare” i sin plädering för Simon Froster Delbom. Oskar M Wiik påminde då ledamöterna om att kårvalets röstsiffror utgör en “ganska liten del av studentpopulationen”. Alexander Carvajal (VSF) insisterade dock på att “studenterna har talat sin talan och de vill ha en röd kår. Det är en självklarhet att de två största partierna ska få presidieplatserna.” 

Joel Andreasson (S) påpekade att det var “väldigt roligt att borgarna är för kvotering när det gäller dem själva”, varpå Vendela Magnell (BA) tydliggjorde att de som pläderade för valberedningens förslag inte baserade sitt val utefter kön: “vi röstar inte för att Linda är kvinna, utan för att hon är den mest kompetenta kandidaten.” 

Talmannen drog sedan streck i debatten. Efter några sista pläderingar var det dags för omröstning. Kvällen fick en överraskande vändning när alla icke-röstberättigade fick komma tillbaka efter omröstningen för att få reda på att Simon Froster Delbom blivit vald till vice ordförande. Fullmäktige gick alltså emot valberedningens förslag, efter att Simon Froster Delbom vunnit med 60 procent av rösterna.

Detta efterföljdes av ett kort och smärtfritt val av kårrevisorer med personliga kårrevisorssuppleanter samt auktoriserad revisor och suppleant. Emilia Kaufeldt, nuvarande vice förbundsordförande för SSCO, valdes till valnämndsordförande för verksamhetsåret 2021/2022. Fullmäktige valde sedan Anna Munford (VSF), Douglas Ahlberg (BA), Liv Agdalen (S) samt Andreas Hillerdal (SP) till valnämndsledamöter. Detta efterföljdes av val av seniorer. 

I och med att det konstaterades att inga övriga frågor inkommit, så passade Sofia Holmdahl på att ta farväl av SUS. De sista minutrarna av valfullmäktige bjöd på citat från Carola och känslosamma tacktal, innan mötet förklarades avslutat kl 20.55.


Suppleanter kårstyrelsen verksamhetsåret 2021/2022

Nikita Zabzine (SP) 

Disa Ahlblom-Berg (VSF)

Jade Silfverling (SP)

Alexander Carvajal (VSF)

Chadi Toprak (S)

Alicia Dickner (S)

Mathilda Laestadius (BA)

Ordinarie kårstyrelse verksamhetsåret 2021/2022

Elis Wibacke (VSF) ordförande 2021/2022

Simon Froster Delbom (S) vice ordförande 2021/2022

Sara Emnegard (SP)

Alice Brolin (VSF)

Alexander Åhman Hald (SP) 

Caroline Eriksson (S) 

Linda von Fircks (BA)


Se gårdagens valfullmäktige i sin helhet på vår facebooksida.