Stockholms universitet får kritik från UKÄ: "Oväntat skarp"

I en ny rapport från UKÄ kritiseras Stockholms universitets kvalitetssäkringssystem. Främst är det inom student- och doktorandinflytande och området arbetsliv och samverkan som universitetet brister, enligt rapporten. Kritiken beskrivs som förvånansvärt hård, både av universitetsledningen och studentkåren. — En del av kritiken tycker vi är överdriven eller obefogad, säger Elis Wibacke, ordförande för Stockholms universitets studentkår.

Universitetskanslerämbetet (UKÄ) har granskat lärosätens kvalitetssäkring. När blickarna vändes mot Stockholms universitet kritiserades flera områden i universitets organisation, främst inom områdena student- och doktorandperspektiv, samt arbetsliv och samverkan. Universitetet fick betyget “godkänt med förbehåll” i utvärderingen och måste nu rätta till de delar som brister inom två år.

Clas Hättestrand, prorektor vid Stockholms universitet.

— Vi välkomnar UKÄs granskningar och betraktar den som en del av vårt kvalitetssystem för utbildning. Vi granskas regelbundet genom de olika utvärderingskomponenter som UKA har, och de lämnar då alltid olika rekommendationer och förslag på sådant som kan eller bör åtgärdas. Rekommendationerna är värdefulla och användbara för att utveckla kvaliteten på utbildningen, skriver Clas Hättestrand, prorektor vid Stockholms universitet, i ett mejl.

Samtidigt menar Clas Hättestrand att kritiken var hårdare än vad man anat på förhand.

— Vi tar givetvis till oss av kritiken. UKÄ har sett områden där vi kan förbättra vårt kvalitetssäkringsarbete, och det accepterar vi och kommer att åtgärda. Delar av kritiken var oväntad skarp, inom områden där vi tycker att vi har fått bra system på plats. Exempelvis riktas kritik mot vårt arbete med kursvärderingar, men då har t ex inte hänsyn tagits till att vi utvecklat en ny automatisk kursvärderingstjänst som är implementerad på universitetet sedan snart ett år, skriver Clas Hättestrand.

SU har de senaste åren förändrat modellen för studentinflytande. Hur ser ni på att detta är ett av de områden där universitetet kritiseras?

— Detta är ett annat område där vi är lite förvånade. Vi tycker att vi under de senaste åren tillsammans med studentkåren haft ett konstruktivt och framgångsrikt samarbete för att utveckla studentinflytandet på alla nivåer inom universitetet. Ett kvitto på att vi har kommit ganska långt i detta arbete är att andra lärosäten vänder sig till oss för att veta mer om vårt system och hur vi har arbetat med studentinflytandet. Det känns förstås tråkigt att det arbetet inte fått genomslag i UKÄs bedömning.

Elis Wibacke, ordförande för Stockholms universitets studentkår (SUS), tycker också att kritiken från UKÄ var oväntat skarp.

— Det finns en hel del av den kritik som riktas av UKÄ, och de brister som uppmärksammas på SU som vi håller med om, till exempel att det behöver bli lättare för studenter att göra praktik, men sen finns det också en del av den kritiken - framförallt inom student- och doktorandperspektiv - som vi tycker är överdriven eller obefogad, säger Elis Wibacke och fortsätter:

— Att SU har regler för studentinflytande ger en bra grund att stå på och det får man inte glömma bort, sen finns det brister i implementeringen, men mycket av de brister som UKÄ uppmärksammat finns även på andra lärosäten. Här tycker vi att bedömargruppen för just SU har varit striktare och hårdare än vad andra bedömargrupper varit.

UKÄ:s granskning av universitetens kvalitetssäkring inleddes hösten 2020, där områdena styrning och organisation, förutsättningar, utformning, genomförande och resultat, jämställdhet, student- och doktorandperspektiv, samt arbetsliv och samverkan granskas. Sedan tidigare har Göteborgs, Lunds, Umeå och Uppsala universitet fått godkänt på samtliga områden. Stockholms universitet sållar sig till Linköpings universitet som fått godkänt med förbehåll.

Stockholms Universitet har nu påbörjat processen med att åtgärda bristerna inom den givna tidsperioden.

— Vi har en process som nu är igångsatt där vi kommer att ta fram en åtgärdsplan för det förändringsarbete som behöver göras. Samarbetet med studentkåren blir viktigt i det arbetet. Vi har två år på oss att också genomföra åtgärderna och ta fram en åtgärdsredovisning som sedan kommer att granskas av UKÄ. Vi räknar med att kunna åtgärda de punkter som UKÄ tar upp i utvärderingen så att vi därefter kan få vårt kvalitetssäkringssystem godkänt igen, skriver Clas Hättestrand.