Valfullmäktige via Zoom med avslagna motioner och antagna propositioner

Igår gick det första digitala valfullmäktige av stapeln. Ett valfullmäktige präglat av få replikskiften, avslagna motioner och antagna propositioner. Dessutom klubbades ett nytt  presidium för det kommande verksamhetsåret.

BILD: Skärmdump på  SUS valfullmäktige samt Sofia Holmdahl och Elis Wibacke. FOTON: Privata

Efter ytterligare ett, valdeltagarmässigt, lyckat kårval var det dags för Stockholms universitets studentkårs valfullmäktige, det fullmäktigesammanträde där nästa verksamhetsårs presidium och kårstyrelse väljs och där motioner och propositioner behandlas. På grund av rådande situation hölls mötet för första gången digitalt via Zoom. 

Kvällen inleddes sedvanligt, men på stapplande digitala steg, med att nuvarande ordförande för kåren Martina Cederlid välkomnade alla till mötet. Efter diskussioner angående röstlängd kunde man gå vidare med ordningsfrågor. Därefter gavs förra årets Talman Anton Jägare förnyat förtroende för verksamhetsåret 2020/2021. 


Ordinarie kårstyrelse verksamhetsåret 2020/2021

Sofia Holmdahl (SP) Ordförande SUS 2020/2021

Elis Wibacke (VSF) Vice ordförande SUS 2020/2021

Simon Froster Delbom (S)

Alice Brolin (VSF)

Alicia Dickner (S)

Martina Smith (SP)

Olof Larsson (S)

Douglas Ahlberg (AfK)

Suppleanter kårstyrelsen verksamhetsåret 2020/2021

Disa Ahlbom-Berg (VSF)

Liv Agdalen (S)

Alexander Carvajal (VSF)

Joel Andreasson (S)

Emma Aho (SP)

Sara Emnegard (SP)

Mathilda Leastadius (AfK)

Måns Dolge (KP)


Efter redogörelse av rapporter och godkännande av valförättningen var det dags för valärenden, och i första hand valet av nästa års presidium. Förra årets vice ordförande Sofia Holmdahl, Studentpartiet, valdes som ordförande med 34 röster för och två röster emot och Elis Wibacke, VSF, röstades in som vice ordförande, med 33 röster för och sju emot och de kommer därmed utgöra presidiet för verksamhetsåret 2020/2021.

Även en ny kårstyrelse röstades fram. Den ordinarie styrelsen kommer bestå av företrädare från Studentpartiet, Vänstern studentförening och Allians för Kåren. Det nystartade Konservativa Partiets Måns Dolge röstades in på en suppleantplats.

Vidare var det dags för motioner. För dagen fyra till antalet, vilka alla avhandlades snabbt utan större kontroverser eller diskussioner.

VSF yrkade inledningsvis på att man inte ska servera alkohol i den kårpub som ska inrättas i Studenthuset. Fullmäktige beslutade att gå på kårstyrelsens förslag att avslå motionen, men att man ska ”se över SUS ägardirektiv för Cateringverkstan i Sverige AB att kårstyrelsen i detta ska beakta främjandet av god alkoholkultur”.

I VSF:s andra motion yrkades det för att, mot bakgrund av klimatkrisen, kårens kafe Kåriander, samt deras evenemang endast ska tillhandahålla veganska alternativ. Båda att-satserna kom att avslås eftersom kårfullmäktige gick på kårstyrelsens linje. Däremot röstades det för att kårstyrelsen ska se över SUS ägardirektiv för Cateringsverkstan i Sverige AB och att kårstyrelsen i detta ska beakta främjandet av ett klimatneutralt utbud.

I VSF:s tredje motion yrkades att SUS ska verka för att Stockholms universitet ska sluta utföra försök på djur samt att SUS skriver in i sitt åsiktsdokument att Stockholms universitet skall sluta utföra försök på djur. Där kördes även kårstyrelsen förslag till beslut över och inget beslut fattades i frågan.

I den sista motionen motionerade företrädare från Studentpartiet, Allians för Kåren, AfK, och Vänstern studentförening, VSF, tillsammans om att “uppdra åt valnämnden att utreda och uppdatera valföreskrifterna utifrån principen att alla som representerar ett kårparti i kårval för Stockholms universitets studentkår för kårvalet ska 1) vara studenter på Stockholms universitet och 2) vara medlemmar studentkåren”. Även denna motion kom att, på förslag av valnämnden, att avslås. Men man beslutade att uppdra åt kårstyrelsen att lägga fram förslag på ändring av valordningen med beaktande av motionstexten samt att i arbetsordningen införa valnämnden som remissinstans i frågor rörande valnämndens verksamhetsområde.

Därefter följde ett antal propositioner om bland annat verksamhetsplan, organisationsplan, rambudget samt arbetsordning i SUS fullmäktige som alla antogs. Slutligen antogs också två propositioner om stadgerevideringar. Dels om en mindre stadgerevidering samt en mer betydande stadgerevidering där antalet ledamöter i fullmäktige minskas från 41 till 35.

Därefter förklarades SUS första digitala kårfullmäktige avslutat. Ett möte som, distansen till trots, avhandlades effektivt, relativt smärtfritt och med en växande vana för det nya mediet Zoom. Mycket tack vare hjälp av talman Anton Jägare och Zoom-funktionärerna. Slutligen kom en spontan avtackning av avgående ordförande Martina Cederlid innan ledamöter och #studietid loggade ut.

Se mötet i sin helhet på #studietids facebook-sida.