Antalet 19-åringar som söker till högskolan ökar 

Nya siffror från UKÄ visar att allt fler unga söker och antas till högskoleutbildningar. Orsaken till att fler unga kommer in på sina utbildningar tror UHR beror på att de har ett bättre betygsmeritvärde än äldre.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har i veckan redovisat officiell statistik över sökande och antagna till universitet och högskola på grund- och avancerad nivå. Både antalet sökande och antalet antagna till höstterminen 2020 har ökat kraftigt jämfört höstterminen 2019 - speciellt bland unga.

Antalet sökande som inte tidigare har varit registrerade i högskolan ökade med närmare 13 procent, vilket motsvarar runt 16 000 ansökningar. Ökningar har skett i alla åldersgrupper, men är särskilt stor bland de allra yngsta. I åldersgruppen 19 år var det 28 procent fler sökande utan tidigare högskoleerfarenhet höstterminen 2020 jämfört med föregående hösttermin. Liksom för antalet sökande har antalet antagna också ökat, framförallt bland 19-åringar. Det betyder i sin tur att vårens inställda högskoleprov inte minskade ungas chanser att komma in på universitet och högskolor, något som Universitets- och högskolerådet (UHR) uppmärksammar i ett nyligen publicerat pressmeddelande

– Att de yngsta klarat sig väl i höstantagningen trots det inställda vårprovet beror på att de i snitt har bättre betygsmeritvärde än äldre sökande, säger Maria Linna Angestav som är vikarierande generaldirektör på UHR i pressmeddelandet. 

Hedvig Nittve