Frittes fredagsfunderingar #7: Choklad alltså

ILLUSTRATION: Mikael Hejdenberg

Hej! Fritjof Svensson här. 21 jordisar (jordsnurr/år alltså). Ni kan kalla mig Fritte. Det gör jag och min omgivning.

Jag brukar tänka på saker. Fundera och så. Högt och lågt, har jag fått höra. Stort och smått, säger de. Djupt och grunt, hojtar man.

Nåväl. Jag har fått, läs: tjatat till mig, en plats här att dela med mig av mina funderingar. Allt för att försöka bli lite klokare i tillvaron. Lära mig något. Förstå.

Men jag kommer kanske behöva er hjälp på min resa runt i skallen och universum. Ni kan kontakta mig på fritte@studietid.se

Vi får se. Häng med.

SATIR Hej! Scenario: Jag sitter på tåget. Äter en glass, en Magnum Classic för att vara exakt. Visste ni förresten att den faktiskt har blivit mindre och att GB säger att det är av ”hälsoskäl”, att man vill hålla sig under en viss mängd kalorier blablabla. Yeah, right, säger jag. Det tror inte jag på. Jag tror de vill tjäna mer pengar. Vad tror ni?

Nåväl. Det var inte det började fundera på.

Magnum (som-inte-är-så-magnum-längre) Classic har ju ett härligt chokladöverdrag, eller hur? Det fick mig i alla fall att fundera. Varför är choklad liksom så himla gott? Och det verkar ju vara gott för precis alla. Jag menar, har ni någonsin träffat någon som sagt ”nej tack, jag gillar inte choklad.”? Inte jag i alla fall.

Jaja. Vad är det som gör att alla älskar det? Är det så enkelt att det är sockret? Nej skulle jag säga. Vissa gillar ju inte lakrits eller ketchup. Båda innehåller ju massa socker.

Är det kakaon då? Nej skulle jag säga. Detta baserat på att när jag var liten och kom hem från skolan brukade jag ibland smygäta oboy med sked (man fick passa sig så att man inte andades in pulvret medan man stoppade in skeden i munnen, minns ni?). Nån gång tog jag i alla fall fel och tog ren kakao istället. Jätteäckligt ju.

Är det mjölken? Nja va? Mjölk är ju bara lite gott. Smöret? Nja där med. Smör är bara gott ett litet tag och i begränsad mängd. Det är inte choklad. Det är gott hela tiden.

Det kanske är så att smakerna gifter sig mirakulöst bra och att något magiskt händer i processen, för någonting konstigt är det med hur gott det är. Man kanske borde forska i det där. Om man inte redan gjort det förstås. Har man det? Vet ni?

Vet någon här mer om detta? Har du träffat någon som på riktigt inte gillar choklad? Ni kanske kan fråga varandra i lunchrummet eller på Zoom eller var ni nu är någonstans. I en så kallad fysisk eller digital bikupa.

Hör jättegärna av dig! Det vore kul att höra just dina tankar. Eller om du träffat någon som inte gillar choklad. Alltså på riktigt riktig.

Ha en solig molnig helg nu!

ILLUSTRATION: Mikael Hejdenberg
Fritjof Svensson