SU-professor invald i Svenska Akademien

Åsa Wikforss, författare och professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet sedan 2008 har valts in som ledamot på stol nummer 7 i Svenska Akademien, det rapporterar Dagens Nyheter.

FOTO: Niklas Björling/Stockholms universitet

Det var under torsdagskvällen som Åsa Wikforss valdes in, meddelar Akademien genom ett pressmeddelande. Hon efterträder därmed Sara Danius samtidigt som Akademien blir fulltalig för första gången sedan 1989.

DN:s kulturchef Björn Wiman är nöjd med invalet:

– Det är ett utmärkt inval, som visar att Akademien äntligen förstått att man måste söka sig utanför språkvetenskapens och skönlitteraturens domäner. Hon är en filosof med ett starkt samhällsengagemang och en förståelse för den framväxande högerpopulismens mekanismer. Inte ens jag kan komma på något negativt att säga, säger Björn Wiman till DN.

Förra sommaren valdes Åsa Wikforss in i Kungliga Vetenskapsakademien och i höstas beviljades hon 50,4 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond för sitt forskningsprojekt om faktaresistens.

När alla de nya ledamöterna tillträder i december kommer Akademien att bestå av 12 män och 6 kvinnor och medelåldern kommer vara 70 år.

Felix Lidéri