Sent ute? Så fixar du sommarjobbet

Ansökningsperioden till de flesta sommarjobb ligger tidigt på året, men trots det finns det fortfarande jobb att finna för dig som är ute sent. #studietid har pratat med Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på arbetsförmedlingen, om hur man får ett sommarjobb i sista minuten.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på ArbetsförmedlingenFOTO: Andreas Damgaard

Jobba, plugga eller bara vara ledig? Det är svårt att veta vad man vill göra under sommarmånaderna redan i januari, då många arbetsplatser öppnar sina antagningsperioder för sommarens tjänster. De flesta arbetsgivare har nu redan tillsatt sin sommarpersonal, men trots det menar Ellinor Wassberg att det finns jobb att hitta för den lite påstridige.

– På ett sätt kan det vara en fördel att vara ute sent. Även om det finns färre jobb tillgängliga så är ju även antalet sökande färre, konkurrensen blir därmed inte lika tuff.

Enligt Ellinor är det bra att vara strategisk när man söker jobb.

– Det är bra att fundera på varför man vill ha ett jobb. Är det som en merit eller för att man behöver pengarna? Om man vill ha ett meriterande jobb är det bra att skicka spontansökningar så tidigt som möjligt, om man vill ha pengar är det viktigt att man är flexibel.


Ellinors tips på hur du fixar sommarjobbet fast du är sent ute:

 1. Börja nu!
  Lägg all den tid du har och arbeta effektivt. Ju längre du väntar med att söka desto större är chansen att arbetsgivaren hinner tillsätta någon annan.

 2. Var flexibel

  Krav gör det svårare att hitta en arbetsgivare. Om du har en bestämd bild av vad du vill jobba med, hur och när, begränsar det vilka jobb du kan söka. Det är därmed viktigt att du är flexibel med vilken typ av arbetsuppgifter du söker, när du vill jobba och hur mycket.

 3. Kolla vilka annonser som finns

  Det finns flera olika ställen där du kan hitta aktuella jobbannonser. På arbetsförmedlingens hemsida hittar du en platsbank där du kan söka efter lediga sommarjobb i olika delar av Sverige. Vid artikelns publicering finns över 3000 sommarjobbsannonser registrerade i platsbanken, varvid en del utlyser mer än en anställning.

 4. Sök inom bristyrken

  Om du söker jobb inom yrken där det råder brist på personal kan det vara enklare att få tag på ett sommarjobb. Ett exempel är arbeten inom vård och omsorg där det råder stor brist på personal. Även om du inte är utbildad kan du bidra på andra sätt. Kontakta arbetsgivaren och berätta vad du skulle kunna göra för att avlasta personalen.

 5. Kolla hos stora arbetsplatser

  Företag som anställer mycket personal inför sommaren, t.ex. nöjesfält, har ofta en tidig rekryteringsprocess. När så stor mängd sommarpersonal anställs finns risk för avhopp efter rekryteringsprocessen avlutats. Kontakta rekryteringschefen och anmäl dig förutsättningslöst ifall en lucka skulle uppstå.

 6. Använd ditt kontaktnätverk

  Fråga runt bland vänner och bekanta. Vet de någon som behöver extrapersonal? Rekryteringsprocesser är tidskrävande och en del företag väljer att inte annonsera ut jobben. Kanske väljer man att dra in på receptionens öppettider istället för att gå igenom en lång rekryteringsprocess. Vilken tur att du då kan rycka in!

Hedvig Holgersson