“Ta saken i egna händer!”

Tanja-Holm_©Raymond-Lidal-300x400.jpg

Tanja Holm

Ålder: 36

Bor: Just nu i den lilla bergsstaden Peja, Kosovo

Pluggade: Konstvetenskap, arabiska och praktisk filosofi på SU

Jobbar med: Frilansjournalistik

Vilka arbetsuppgifter har du?

Jag skriver reportage av olika slag. Just nu skriver jag på en bok och filmar en dokumentärfilm. Båda dessa handlar om Kosovo, jag berättar både min egen historia och landets historia. 

Hur fick du ditt jobb?

På helt eget initiativ. Mitt arbetsliv sen jag lämnade universitetsvärlden har handlat väldigt mycket om att jag ger mig själv de uppdrag jag vill ha. Jag varit väldigt icke-framgångsrik vad gäller att få och erbjudas journalistjobb. Så jag har behövt kämpa på lite extra och funnit att om ingen vill anställa mig så får jag anställa mig själv. Sen har jag kanske haft tur på vägen på så sätt att jag går runt på det. Jag kanske inte är den mest framgångsrika journalisten där ute men jag får hålla på med det jag vill.

Har du några tips för någon som vill jobba med det du gör?

Ta saken i egna händer! Om någon står där jag stod, och har sökt över 200 journalistjobb och inte fått de men ändå känner att hen inte vill ge upp den drömmen då ska den personen kolla hur den kan göra det på egen hand. På SU finns det ju också dagar där en som student kan få råd om hur en till exempel frilansar, det kan vara värt att gå på för att få idéer och hjälp på vägen. 

Sara Berg