Sommarsvepet

STUDIESVEPET Läsåret är slut och nästan alla har gått hem. Men inget sommarlov utan ett sommarsvep. Häng med när Alexander Norrgrann träffar det avgående presidiet Nils Bergmark och Anton B. Hjelm för att prata om året som gått samt planerna för framtiden. Sen kommer även poddaren och SU-veteranen Stefanie Tagesson för att ge sina bästa tips inför sommaren! Och så blir det såklart grillat med Axel Wråkhufvud och Jim Hagström.

Read More
Axel Wråkhufvud
När allt är slut

PLUGG 26+ För tre år sedan fick Jessie Lewis Skoglund drömmen uppfylld när hon kom in på Stockholms dramatiska högskola. Nu är hon färdigutbildad och ska lämna den trygga studietillvaron. Hur känns det? I terminens sista avsnitt pratar Christine, Sara och Jessie om hur det har varit, hur det ska bli och lite om allt som är läskigt. 

Medverkande: Christine Fullman, Sara Mörk och Jessie Lewis Skoglund

Read More
Sara Berg
Är det ok att bli tillsammans med någon bara för att få tillgång till en bostad?

MORALPANIK Hur ska man hantera att man har misslyckats med att lämna tillbaka en bok som man lånade av en kurskamrat för 20 år sedan? Är det ok att bli tillsammans med någon bara för att få tillgång till en bostad? Och hur ska man tänka när alkoholen helt plötsligt blivit knutpunkten för ens umgänge? I terminens sista Moralpanik bjuder Sara, Jim och Stefanie på dilemman från sin egen studietid och funderar över hur relationer egentligen fungerar.

Read More
Sara Berg
Möt nästa års presidium

STUDIESVEPET Årets valfullmäktige har gått av stapeln och det står nu klart vilka som ska leda kåren under verksamhetsåret 2019/2020. Men vad är egentligen kåren och hur styrs organisationen? Hur går det till när kårpolitiska beslut fattas? Häng med när Alex Norrgrann reder ut Stockholms universitets studentkår. Såklart får vi också träffa det nya presidiet som röstades fram igår.

Medverkande: Martina Cederlid, S-studenter, ordförande för SUS 19/20 och Sofia Holmdahl, Fi-studenter, vice ordförande för SUS 19/20.

Read More
Axel Wråkhufvud
Sommarlovets oundvikliga utmaningar

PLUGG 26+ Sol, skratt och badväder? Eller ekonomisk ångest? Sommaren kan innebära problem för CSN-beroende studenter.

Häng med när Sara och Christine testar jobbtemperaturen på campus och delar med sig av sina bästa och värsta jobberfarenheter.

Read More
Sara Berg
Fåglarnas Homer Simpson

SATIR I vårens sista avsnitt innan sommarlov pratar Kirsty om evolutionen och en värdelös fågel, Christoffer pratar om Fredrik Virtanens nya bok och Daniel pratar om Bensinupproret som fått en halv miljon medlemmar på Facebook. Sen blir det fasta inslag som summan av kardemumman, veckans forskning och veckans köp. God lyssning!

Read More
Sara Berg
Podererat möter: Presidiekandidaterna

DISKUSSION Den 23 maj är det dags för valfullmäktige, och när det är över och klubban har fallit så vet vi vilka som ska styra Stockholms universitet studentkår under verksamhetsåret 2019/2020.

Det betyder att det just nu – under perioden mellan att kårvalet blivit klart och klubban faller på valfullmäktige – pågår intensiva förhandlingar mellan de fem kårpartier som kom in i kårfullmäktige.

En av de viktigaste förhandlingspunkterna är vilka två personer som kommer att bli ordförande och vice ordförande. Presidiet, som kårens operativa ledning kallas, är heltidsarvoderade förtroendevalda på kåren och leder det dagliga arbetet.

Till detta specialavsnitt av Podererat vi har bjudit in presidiekandidaterna för att prata om hur de ser på ledarskap, vad de har med sig för erfarenheter inför ett presidieuppdrag, och hur de ser på möjligheterna att få igenom just sina hjärtefrågor under nästa verksamhetsår.

Medverkande: Sara Berg,Sofia Holmdahl (Fi-studenter), Anton B Hjelm (Studentpartiet), Martina Cederlid (S-studenter) och Carl Tjernell (Vänsterns studentförbund)

Read More
Sara Berg
Vad finns att studera under sommaren?

STUDIESVEPET Vad kan de studenter som varken vill jobba eller ta ledigt i sommar göra? Studera så klart! I veckans avsnitt av Studiesvepet träffar Alex Norrgrann Stockholms universitets centrala studievägledare för att komma underfund med vilka kurser som går att söka inför sommarterminen. Alex pratar också med Gunnar Wettergren som är kursansvarig för Stockholms universitets populäraste sommarkurs, Praktisk projektledning. Varför är kursen så populär och vad får man ut av att läsa den? Häng med!

Read More
Axel Wråkhufvud
Sent ute? Så fixar du sommarjobbet

Ansökningsperioden till de flesta sommarjobb ligger tidigt på året, men trots det finns det fortfarande jobb att finna för dig som är ute sent. #studietid har pratat med Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på arbetsförmedlingen, om hur man får ett sommarjobb i sista minuten.

Read More
Hedvig Holgersson
Klassisk gubbrasism

SATIR Den här veckan pratar Christoffer om DN:s granskning om hur vi kan spåras via våra smartphones, Kirsty pratar om gubbrasism i relation till det nya kungliga barnet och Daniel är arg och konfunderad över hur impopulära Miljöpartiet är trots att de gör exakt det Greta Thunberg gör, som är mest populär av alla just nu. Sen blir det fasta inslag som summan av kardemumman, veckans forskning och veckans köp!

Read More
Sara Berg