STUDIESVEPET s3 ep1 2019-09-13

Alexander Norrgrann är tillbaka i läsårets första Studiesvep!

STUDIESVEPET Efter en lång men välförtjänt semester är #studietids Alexander Norrgrann äntligen tillbaka framför kameran. Och i läsårets första avsnitt av Studiesvepet träffar Alex nya och gamla studenter som berättar om hur det är att börja studera efter sommarledigheterna.

Det blir även ett återbesök på Stockholms universitets nya konstsatsning Accelerator som alldeles nyligen öppnade dörrarna för alla intresserade. Så hur har arbetet gått efter att #studietid i våras besökte den då ofärdiga konsthallen? Alex intervjuar Accelerators konstnärliga ledare Richard Julin för att ta reda på mer om konsthallen och den pågående utställningen. Häng med!!! 

Medverkande: Alexander Norrgrann, Richard Julin, studenter vid SU


SOMMARSVEPET 2019-06-18

Sommaren är äntligen här!

Läsåret är slut och nästan alla har gått hem. Men inget sommarlov utan ett sommarsvep. Häng med när Alexander Norrgrann träffar det avgående presidiet Nils Bergmark och Anton B. Hjelm för att prata om året som gått samt planerna för framtiden. Sen kommer även poddaren och SU-veteranen Stefanie Tagesson för att ge sina bästa tips inför sommaren! Och så blir det såklart grillat med Axel Wråkhufvud och Jim Hagström.

Tack för i år önskar vi på #studietid, nu tar vi semester men är tillbaka lagom till höstterminen. Vill ni komma i kontakt med oss är det bara att mejla till redaktionen@studietid.se

Medverkande: Alexander Norrgrann, Stefanie Tagesson, Nils Bergmark, Anton B. Hjelm, Jim Hagström, Axel Wråkhufvud och Felix Lidéri.

#studietids granskningar:
TEMA: Digital arbetsmiljö
Är det verkligen ingen som vet vad forskarna gör?
SU Airlines - flyger för nästan 1 miljon kronor i veckan


STUDIESVEPET ep14 2019-05-24

Möt nästa års presidium

STUDIESVEPET Årets valfullmäktige har gått av stapeln och det står nu klart vilka som ska leda kåren under verksamhetsåret 2019/2020. Men vad är egentligen kåren och hur styrs organisationen? Hur går det till när kårpolitiska beslut fattas? Häng med när Alex Norrgrann reder ut Stockholms universitets studentkår. Såklart får vi också träffa det nya presidiet som röstades fram igår.

Medverkande: Martina Cederlid, S-studenter, ordförande för SUS 19/20 och Sofia Holmdahl, Fi-studenter, vice ordförande för SUS 19/20.


STUDIESVEPET ep13 2019-05-10

Vad finns att studera under sommaren?

STUDIESVEPET Vad kan de studenter som varken vill jobba eller ta ledigt i sommar göra? Studera så klart! I veckans avsnitt av Studiesvepet träffar Alex Norrgrann Stockholms universitets centrala studievägledare för att komma underfund med vilka kurser som går att söka inför sommarterminen. Alex pratar också med Gunnar Wettergren som är kursansvarig för Stockholms universitets populäraste sommarkurs, Praktisk projektledning. Varför är kursen så populär och vad får man ut av att läsa den? Häng med!

Medverkande:
Frida Andersson, Studievägledare vid Stockholms universitet
Gunnar Wettergren, Kursansvarig för Praktisk projektledning.


VALSVEPET: Kårpartierna möts i debatt inför kårvalet

KÅRVAL 2019 Har du inte bestämt dig vilket parti du ska rösta på i kårvalet? Vill du veta mer om vad de fem kårpartierna vill och vilka frågor de tycker är viktiga? Häng med när kårpartierna möts i debatt inför kårvalet!

Programledare: Alexander Norrgrann och Sara Berg

Medverkande: Martina Smith, Studentpartiet, Lina Johansson, Fi-studenter, Carl Tjernell, Vänsters studentförbund, Jasmin Jaziri Nouri, Allians för Kåren och Nils Bergmark, S-studenter.


STUDIESVEPET ep12 2019-04-05

Hur jobbar universitetet för att minska sitt flygande?

STUDIESVEPET Stockholms universitet flyger för närmare en miljon i veckan, vilket motsvarar 4559 ton koldioxid på ett år. Alexander Norrgrann har pratat med Eino Örnfeldt, universitetsdirektör vid Stockholms universitet, för att reda ut hur universitetet ser på flygsiffrorna. Vad gör lärosätet för att dra ner på flygandet och finns det några alternativ till flygresor för att minska utsläppen? Och vad tycker studenterna om klimatfrågan och universitetets flygvanor?

Medverkande:
Eino Örnfeldt, universitetsdirektör, Stockholms universitet
Studenter på SU.


STUDIESVEPET ep11 2019-03-22

Vad görs för att komma tillrätta med bristerna i studentinflytandet?

STUDIESVEPET I veckans avsnitt tar sig Alexander Norrgrann längre in i frågan om hur studentinflytandet egentligen fungerar på Sveriges lärosäten. Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har efter en kartläggning 2017 lämnat ett flertal rekommendationer till Utbildningsdepartementet på saker som bör ses över för att stärka studentinflytandet, så vad händer på regeringsnivå? Är det någon på utbildningsdepartementet som jobbar med förslag till förbättringar? Och hur jobbar de som är ansvariga för studentinflytandet på Stockholms universitet? Vad gör universitetet och vad gör Stockholms universitets studentkår för att komma tillrätta med t ex det låga deltagandet i kårvalet? Häng med!

Medverkande:
Clas Hättestrand, prorektor, Stockholms universitet
Anton B Hjelm, Vice Ordförande, Stockholms universitets studentkår


STUDIESVEPET På Sveriges lärosäten är det kårernas jobb att representera studenter och säkra studentinflytande, men det låga valdeltagandet i kårval riskerar att urholka kårernas trovärdighet.

Vad händer med kårernas legitimitet när valdeltagandet inte ens kommer över 16% och ibland kan vara så lågt som 2%? Vilka konsekvenser får det låga valdeltagandet för det lagstadgade studentinflytandet? Och vems ansvar är det att se till att studentinflytandet faktiskt fungerar som det ska?

Med anledning av att kårvalrörelsen på SU just har dragit igång diskuterar Alexander Norrgrann studentinflytande, kårval och konsekvenser av att så få studenter röstar i kårval med studenter på SU och Andrea Amft, utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Häng med!

Medverkande: Alexander Norrgrann, Amanda Spångberg, Lisa Nevestveit, Filippa Benfari, Kristofer Wallenius, Niklas Stiernborg, Hugo Nabo och Andrea Amft.


STUDIESVEPET ep9 2019-02-22

Ny mötesplats på Campus med konst, mat och dryck!

STUDIESVEPET Vad är konst och var finns den på Campus? I veckans avsnitt av Studiesvepet träffar Alexander Norrgrann Richard Julin som är konstnärlig ledare för Accelerator. Accelerator ska när det öppnar i september vara en dynamisk mötesplats för studenter, forskare och alla intresserade med fokus på konstutställningar och restaurangverksamhet med utskänkningstillstånd. Men vad vet och tycker studenterna om SU:s nya konstsatsning? Häng med!

Medverkande:
Richard Julin, Konstnärlig ledare
Studenter på SU


STUDIESVEPET ep8 2019-01-25

Varför börjar man studera på Stockholms universitet?

STUDIESVEPET I årets första avsnitt av Studiesvepet får vi följa med Alexander Norrgrann och Hedvig Holgersson som intervjuar nya studenter på välkomstdagarna. Alexander äter korv och träffar utbytesstudenter medan Hedvig tar tempen i Aula Magna. Häng med så får ni veta varför man som ny student börjar på Stockholms universitet!

Medverkande:
Alexander Norrgrann
Hedvig Holgersson
Studenter på SU


STUDIESVEPET ep7 2018-12-07

Vad spelar det för roll att ingen vet vad forskarna gör?

STUDIESVEPET Så hur ska man göra som student om man vill veta mer om forskningen på SU? I veckans avsnitt av Studiesvepet träffar Alexander Norrgrann Dr Tania al Saadi som är forskare på institutionen för arabiska och mellanösternstudier. Hur tänker forskarna själva om hur studenter och andra kan få bättre insyn i forskningen på SU?

Medverkande:
Maja Lund, Amanda Lundeber, Zmaray Rahimi, Alex Tang, Simon Stjernberg, Dr. Tania al Saadi, och Anton B. Hjelm

 


STUDIESVEPET ep6 2018-11-23

Vad kan man göra på campus om man inte vill gå hem efter lektionen?

STUDIESVEPET I veckans avsnitt av Studiesvepet besöker Alexander Norrgrann kårföreningsmässan i studenthuset för att se om han hittar något spännande. Vad finns det för kårföreningar på SU och vad gör de egentligen? Häng med!

Medverkande:
Elsa Costes, Jonas Hansson, Joakim Eneroth, Rebecca Gewert och Elvira Magnusson.


STUDIESVEPET ep5 2018-11-09

Kolla in vilken hjälp du kan få med studierna i senaste avsnittet av Studiesvepet!

STUDIESVEPET I veckans avsnitt av Studiesvepet får vi följa med Alexander Norrgrann och den dynamiska testduon Hedvig och Hugo på jakten efter universitetets bästa lärohjälpmedel. Alexander besöker studie- och språkverkstaden för att få hjälp med att distribuera sin studietid medan Hedvig och Hugo lär sig hur man skriver en uppsats. Så vilka studiehjälpmedel kan du som student använda dig av på SU och hur skriver man egentligen en uppsats?

Medverkande:
Hedvig Holgersson och Hugo Thorén.


STUDIESVEPET ep4 2018-10-26

Vad gör SU för att förbättra den digitala arbetsmiljön? – Studiesvepet tar Tema: Digital arbetsmiljö vidare!

STUDIESVEPET I veckans avsnitt tar Alexander Norrgrann Tema: Digital arbetsmiljö till nästa nivå. Finns det verkligen inte någon som är ansvarig för ALLA centrala digitala kanaler på Stockholms universitet? Hur ska den digitala arbetsmiljön någonsin bli bättre om alla institutioner på SU fortsätter med egna lösningar? Hur ska studenternas perspektiv och behov hamna i centrum för utvecklingen av SU:s centrala IT-system?

Medverkande:
Eino Örnfeldt, Förvaltningschef på Stockholms universitet
Nils Bergmark, ordförande för Stockholms universitets studentkår.


STUDIESVEPET ep3 2018-10-12

Anmälningarna till disciplinnämnden ökar vid SU - vad händer om man blir misstänkt för fusk?

STUDIESVEPET Hittills i år har disciplinnämnden på Stockholms universitet fått in 137 anmälningar om misstänkt fusk och det är lika många som hela förra året, det rapporterade Dagens Nyheter härom veckan. Det betyder att SU har flest disciplinärenden av alla svenska universitet och högskolor. Men hur går det egentligen till när man blir misstänkt för fusk, och vad ska man tänka på för att undvika det? Alexander Norrgrann reder ut vad som gäller i veckans avsnitt av Studiesvepet.

Medverkande:
Anna Svanström, studentombud på Stockholms universitets studentkår


STUDIESVEPET ep2 2018-09-28

Varför bryr sig så få studenter om kårvalet?

STUDIESVEPET I riksdagsvalet i september landade valdeltagandet på 87%, den högsta noteringen sedan 1976. Men när det gäller kårval, både på Stockholms universitet och vid andra högskolor och universitet, är valdeltagandet väldigt lågt. Alexander Norrgrann frågar sig varför? Vad är problemet? Och vad kan man göra åt det?

Medverkande:
Sanna Rådelius, styrelseledamot Initiativet
Sara Gustafsson, Studentpartiet
Marcus Löfgren, Vänsterns studentförbund (VSF)


STUDIESVEPET ep1 2018-05-22 (Pilot)

Kårvalet är avgjort, men vad betyder resultatet för kåren och för väljarna?

STUDIESVEPET Kårvalet är avgjort efter en rafflande kamp om kårmaktens korridorer. Alexander Norrgrann sammanfattar resultatet och reder ut vad det betyder för kåren och för väljarna.

Medverkande:
Adam Snygg, Studentpartiet
Jasmin Jaziri Nouri, Allians för kåren (AFK)