"Kunskapssuget har man nytta av hela livet"

FOTO: Hedvig Holgersson

Petter Södrin

Ålder: 37

Bor: Stockholm

Pluggade: Kulturvetarlinjen, kandidat i barnkultur

Jobbar med: Mediestrateg på Stockholms bibliotek

Varför valde du att studera?

– Jag var så otroligt skoltrött när jag tog studenten, 2000 var det, och jag kände att jag aldrig kommer vilja läsa något i hela mitt liv. Så jag jobbade en del på förskolor, fritids, kollo och med andra pedagogiska verksamheter. När jag var runt 25 år bestämde jag mig för att det var dags, att jag nu ville lära mig lite mer. Jag hade ju jobbat en del inom en pedagogisk miljö och jag var ju intresserad av sånt. Barnkultur var väl egentligen en chansning, men jag tyckte att det lät spännande och det var verkligen helt rätt.

–Att jag började jobba på biblioteket, var väl lite att halka in på ett bananskal. Jag såg en annons där man efterfrågade en så kallad bibliotekspedagog, som skulle jobba mellan bibliotek och skola. Jag gick på en intervju och fick jobbet. Så det jobbade jag länge med, att ta emot skolklasser och ordna visningar. Så tidigare jobbade jag lite mer med det jag pluggade. Men även idag, när vi sätter budget och sånt, vurmar jag ju lite för barn och unga. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb.

Har du forskat något inom ditt område? Skulle du vilja göra det i framtiden?

– Nej, inte som det känns just nu. När jag valde att studera barnkultur var det inte direkt forskningen som intresserade mig. Det var väl snarare synen på barnet, hur vi ser på barn som pojkar eller flickor och hur vi väljer att betrakta våra barn och ungdomar. Det är något jag burit med mig hela livet sedan min utbildning och det har varit till stor nytta för mig, även utanför jobbet. Jag har ju själv två barn och jag tycker att det finns så otroligt mycket att lära, hur vi tänker att vi ska fostra och lära barnen någonting, alternativt att barnen lär oss någonting. Att jag en dag blir forskare har jag svårt att tro.

Har du några tips till studenter?

–Oavsett vad du läser, tror jag att det är viktigt att man lär sig mycket om en sak. När jag studerade tänkte jag väl inte direkt att jag skulle ha nytta av det i framtiden, utan det var snarare att jag ville lära mig mer om det. Det spelar ingen roll vilket område det är, det kan vara ekonomi, historia, juridik, när man väl får sugen att lära sig något, det där hungrandet av kunskap, det har man nytta av hela livet. När det kommer till specifika pluggtips är jag inte rätt person att fråga, det är det jag är sämst på. Var förberedd och läs ordentligt, men fokusera mest på det du tycker är intressant. Nej, jag är väl inte direkt en pluggperson, jag brukar göra allt i sista sekunden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Någonting jag har lärt mig vikten av är att tillgängliggöra kultur. Inte minst för våra barn och unga, men för alla. Jag får i mitt jobb vara med och påverka i en väldigt hög grad och se till att vi på Stockholms Stadsbibliotek svarar på alla de behöv och önskemål som finns från invånarna i Stockholm. Det är lyxigt.

Hedvig Holgersson