"Jag har alltid tyckt att kinesiska tecken är jättevackra och jag fastnade för språket helt enkelt."

FOTO: Hedvig Holgersson

Sarah Davies

Ålder: 34

Bor: Stockholm

Pluggade: Kandidat i kinesiska och en master i Kina-studier.

Jobbar med: Provkoordinator på kammarkollegiet

Varför ville du börja studera kinesiska?

– Det var av rent intresse. Jag har pluggat franska och tyska i högstadiet och har alltid älskat språk men ville lära mig ett nytt språk som var lite annorlunda. Jag alltid tyckt att kinesiska tecken är jättevackra och jag fastnade för språket helt enkelt. Det tog ungefär tre år av intensiva studier för att lära mig det.

Hur fick du det jobb du har idag?

– Jag började jobba som amanuens på institutionen jag studerade vid (Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier red. anm.). Mina studier ledde direkt till jobbet som amanuens, de visste att jag var tillförlitlig. Som amanuens får man jobba max två år och när jag hade jobbat ett år hittade jag en annons på arbetsförmedlingen. Det var en tjänst på kammarkollegiet. Jag fick gå på intervju två gånger och sen fick jag jobbet. Nu har jag jobbat där i ungefär ett år och jag trivs jättebra.

Hur ser en typisk arbetsdag för dig ut?

– Jag jobbar på auktorisationsverksamheten där vi anordnar prov för tolkar och översättare som vill bli auktoriserade. Jag jobbar framförallt med tentamensadminisation: alltifrån att boka lokaler, skicka förfrågningar till språkbedömare och till att svara på frågor från allmänheten. Det roligaste med mitt jobb är att utfärda diplom när folk klarar sig och blir auktoriserade. Det är också kul när vi kan anordna tentamen i nya språk, när verksamheten växer.

Hedvig Holgersson