"Ibland åker jag till IKEA för att känna mig som hemma"

FOTO: Privat

Theres Wik

Ålder: 28

Bor: Tokyo

Pluggade: Master i japanska och japansk kultur

Jobbar med: I receptionen på ett långtidshotell

Hur är det att bo i Tokyo?

– Det är enormt! Det är en multi-miljon stad och det är nästan svårt att förstå hur många som bor här. Bara att åka med morgontågen känns helt galet, det är svårt att förstå hur packat det kan bli innan man har åkt tåg i Tokyo. Alla nationaliteter har restauranger här så man kan få svensk mat om man vill. Dessutom är det mer prisvänligt här än i Sverige.

– Tokyo är så stort! Hur hittar man vänner? Japaner är väldigt artiga men det kan vara svårt att lära känna dem, särskilt om man inte kan språket. Som utlänning är det väl att gå in på någon pub. Japaner är mer öppna efter lite alkohol. Det blir verkligen mycket lättare att trivas här om man kan japanska. Det är så mycket byråkrati och krångel, även med vardagliga grejer som att skaffa internet. Det hjälper verkligen att man kan språket.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– I receptionen tar jag emot alla gäster som kommer. Man måste bo där minst en månad och vanligtvis kommer det bara en gäst per dag. Jag tar också emot gästernas önskemål, till exempel om de vill ha något upp på rummet eller hjälp med att översätta något. I loungen serverar jag frukost om det är på morgonen och står i baren om det är på kvällen. Jag har bara jobbat där i två månader men jag trivs jättebra.

Hur får man ett jobb i Japan?

– I Japan finns det många olika arbetsförmedlingssidor och jag hittade det här hotellet där, jag ansökte och fick jobbet. Om man vill ha jobb i Tokyo måste man vara beredd på att få en lägre lön än i Sverige. Det går att få jobb här även om man inte kan få japanska, men det är lite svårare. Så om du vill jobba här är det bra om du kan språket. Det är även bra att ha en annan utbildning, förutom språket. Då har man stor möjlighet att få jobb. Eftersom det är OS 2020 så är det lite lättare nu att få jobb än det har varit tidigare, sök gärna något som har med OS. Du måste vara beredd på att Japan och Sverige är väldigt annorlunda.

– Människor beter sig inte på samma sätt och kulturen är annorlunda. Ibland åker jag till IKEA för att känna mig som hemma. Förra julen åkte jag dit med en kompis för att få uppleva lite svensk jul. Jag var inte den enda som gjorde det, det var flera andra svenskar där som bara gick runt. Sen kan man ju köpa svensk mat och kaffe där, när man känner att man saknar något.

Hedvig Holgersson