Nobelpriset 2019: Fysiologi eller medicin

2019 års Nobelprisvecka, där vinnarna presenteras, är inledd. Först ut är tillkännandegivandet av priset i fysiologi eller medicin som kommer delas lika av William G. Kaelin, Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig till syretillgängligheten, meddelade Nobelförsamlingen under måndagen.

Read More
Felix Lidéri
PODDPREMIÄR! Satirpodden copy paste UTE NU!

SATIR copy paste är satirpodden som gör narr av allt från lokala nyheter till större och mer komplicerade frågor inom politik, samhällsfrågor, forskning och kultur. Med lite extra fokus på studentliv diskuteras nya studier och forskning samt bästa köptipsen för studenter med tunnare plånböcker, allt detta inom humorns roliga ramar!

Read More
Sara Berg
Är det verkligen ingen som vet vad forskarna gör?

#STUDIETID GRANSKAR Universitetet är en stor och märklig plats. Ett eget universum, ständigt expanderande och fyllt av exploderande supernovor av ny kunskap och fantastisk nyfikenhet. Men där finns också stora mörklagda fält av okänd materia. Ytor i fullkomlig skugga och totalt kaos.

#studietid har rest till ett sådant okänt hörn av universitetets universum, och vi har kommit tillbaka för att berätta om forskningsdatabasen som inte går att lita på och om miljarder i forskningsmedel som inte går att spåra.

Allt började med en enkel fråga. Vilka är de tio största forskningsprojekten på SU just nu? Ni kan aldrig ana vad som hände sen…

RESEARCH, TEXT och PRODUKTION: Sara Berg, Axel Wråkhufvud, Felix Lidéri, Emmeli Nilsson, Alexander Norrgrann, Hedvig Holgersson och J++.

Read More
Sara Berg
Vad gör man om ens föreläsare är för snygg och ingen i klassen kan koncentrera sig?

MORALPANIK Vad gör man om ens föreläsare är för snygg och ingen i klassen kan koncentrera sig? Måste man byta ämne om man har fått en handledare man inte gillar och inte kan få någon annan? Och vems ansvar är egentligen ett dåligt resultat - studentens eller handledarens? Sara, Stefanie och Jim pratar om relationen mellan studenter och lärare/handledare. Vad säger forskningen? Vad säger lagen? Och vad säger moralen?

Medverkande: Sara Berg, Stefanie Tagesson och Jim Hagström

Read More
Sara Berg
Klimathjältarna – problemlösarna som ska stoppa klimatkrisen

KLIMAT/MILJÖ De ägnar dagarna åt att utforska Arktis djup, kartlägga vattnets ekosystem och begränsa sin egen klimatpåverkan. Tillsammans med sina kollegor förser de ständigt samhället med nya faktaunderlag. Men vad rör sig i en klimatforskares huvud? #studietid har träffat Nina Kirchner, Paul Glantz och Gia Destouni för ett samtal om drivkrafter och klimatångest.

Read More
Julia Bardh
#studietid gameplay – hemligheten bakom årets spelsuccé!

STUDIETID GAMEPLAY Årets största spelsläpp Red Dead Redemption 2 trollbinder spelälskare världen över. Spelet har motsvarat alla förväntningar och är en fullpoängare för många fans och recensenter. Men vad är det som gör att man kan tillbringa hundratals timmar i 1800-talets Amerikanska väst utan att tröttna? Kolla klippet för att förstå varför riktigt bra spel får dig att sitta uppe hela natten!

Read More
Axel Wråkhufvud
Vad ska man göra om man hatar alla i sitt grupparbete? Nytt avsnitt av Moralpanik ute nu!

MORALPANIK Vad gör man om man hatar alla i sitt grupparbete? Hur kan man hantera samarbetssvårigheter och varför är grupparbeten en del av högre utbildning? Sara, Stefanie och Jim tar sig an en av mänsklighetens klurigaste frågor; ska man vara ensam eller ihop med andra, och hur hanterar man att jobba med folk man inte står ut med? Vad säger forskningen? Vad säger lagen? Och vad säger moralen?

Medverkande: Sara Berg, Stefanie Tagesson och Jim Hagström

Read More
Sara Berg
Stora skillnader mellan lärosäten i antalet lärarledda timmar

Är du humaniorastudent i Stockholm? Då får du 7,9 timmar lärarledd tid i veckan under din första termin. Humaniorastudent i Lund? Då får du 12,4 timmar i veckan med lärare din första termin. Det visar en ny rapport från UKÄ. Stora skillnader, men samtidigt finns det inget sätt för dig att ta reda på hur mycket lärarledd tid du kommer att få innan du söker en utbildning.

Read More
Felix Lidéri